Din primăvară, tinerii fermieri și femeile care vor să pornească afaceri în agricultură, ar putea obține subvenţii de la stat care vor fi oferite în avans

Embed:

Subvenţiile în avans pentru tineriii fermieri şi femeile care vor să pornească afaceri în agricultură ar putea fi acordate din această primăvară. Reprezentanţii Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Regionale au elaborat un regulament în acest sens, care urmează să fie supus consultărilor publice.

Potrivit documentului, în cazul acestor categorii de antreprenori, statul va acoperi 65 la sută din valoarea investiţiei. De asemenea, pentru a beneficia de acest ajutor financiar, este suficient ca tinerii fermieri să aibă, la început, doar 10 la sută din suma totală a investiţiilor pe care urmează să le facă în afacerile lor. 

Irina Pompuş din raionul Orhei şi-a deschis, anul trecut, o afacere cu mure, din bani câştigaţi muncind în străinătate. Femeia creşte pomuşoare pe un teren de 1,5 hectare şi spune că vrea să se extindă, aşa că subvenţiile i-ar fi de mare ajutor.

"Eu sunt biolog de specialitate, toată viaţa mea a fost legată de plante ca să porneşte afacere, normal că trebuie să ai un capital bine stabilit, este destul de greu pentru tineri, subvenţiile în avans, cred că este o oportunitate foarte bună", a spus agricultorul Irina Pompuş.

Agricultorii spun că, datorită subvenţiilor primite în avans, tinerii antreprenori ar putea fi motivaţi să rămână în ţară, pentru a-şi dezvolta afacerile.

"Orice tânăr când începe o afacere, începe cu suprafeţe mici, pe urmă încetul cu încet se dezvoltă afacere, în cazul dat o soluţie ar fi acest proiect cu privire de achitare în avans a subvenţiilor", a menționat directorul Asociaţiei Pomuşoarele Moldovei, Ghenadie Sandu.

"Este o idee foarte bună, doarece investiţiile trebuie să fie făcute la început, când deschizi o afacere. Într-o seră, de exemplu, pentru fiecare metru pătrat trebuie să investim câte 10-15 euro", a zis agricultorul Dmitrii Bass.

Potrivit regulamentului elaborat de Ministerul Agriculturii, fermierii începători vor primi banii în două tranșe. Prima constituie 75 la sută din suma subvenției şi le va fi oferită în avans antreprenorilor, iar a doua, de 25 de procente, le va fi transferată după ce vor fi făcute investiţiile.

Durata proiectului nu trebuie să depăşească doi ani, iar plafonul maxim al investiţiei va fi de ‎un milion de lei.

"Statul le va acorda 50 de procente din investiţia care urmează a fi efectuată, însă datorită faptului că tinerii fermieri şi femeile fermieri beneficiază de înlesniri, conform legislaţiei, în total se va primi că din valoare investiţiei de un milion de lei, vor beneficia de 65 de procente", a precizat şeful Direcţiei Politici şi Programe, AIPA, Galina Petrachi.

Lasă un comentariu