Menu

Dinți pe cale de dispariție

Recent s-a depistat că dinții de minte nu mai cresc. Fenomenul se explică prin faptul că omul evoluează, mestecăm diferit și consumăm alte produse, dar maxilarele se micșorează și nu mai permit apariția acestor molari. Alte curiozități despre cei mai deștepți dinți am aflat de la specialist.

Măselele de minte, sau... molarii 3, sunt ultimii dinți care erup. Se întâmplă de obicei, între 17 și 25 de ani și cam de pe atunci apare întrebarea: să îi păstrez sau nu?

Și asta fiindcă oasele maxilare se micșorează în cursul evoluției, iar alimentația nu solicită atât de mult maxilarul și oasele.

Dacă vreți să întrețineți sănătoși acești molari e de preferat să îi curățiți cu o periuță specială. Deoarece acest lucru este ignorat, dinții de minte se cariază mult mai repede decât alții.

Unii trăiesc cu aceste măsele toată viața, pe alții însă îi deranjează. Așa că, începeți cu o simplă radiografie ce vă va arăta exact poziționarea măselei. Ulterior măselele ar putea fi extrase. Se recomandă însă a fi scoși până nu s-au format rădăcinile.

Având în vedere că tehnologiile avansează, iar molarii 3 dispar, s-ar putea ca aceste problemele de mai sus să devină istorie. Până atunci însă, nu neglijați cele mai deștepte măsele.

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.