Dinţi pe cale de dispariţie

Recent s-a depistat că dinţii de minte nu mai cresc. Fenomenul se explică prin faptul că omul evoluează, mestecăm diferit şi consumăm alte produse, dar maxilarele se micşorează şi nu mai permit apariţia acestor molari. Alte curiozităţi despre cei mai deştepţi dinţi am aflat de la specialist.

Măselele de minte, sau... molarii 3, sunt ultimii dinţi care erup. Se întâmplă de obicei, între 17 şi 25 de ani şi cam de pe atunci apare întrebarea: să îi păstrez sau nu?

Şi asta fiindcă oasele maxilare se micşorează în cursul evoluţiei, iar alimentaţia nu solicită atât de mult maxilarul şi oasele.

Dacă vreţi să întreţineţi sănătoşi aceşti molari e de preferat să îi curăţiţi cu o periuţă specială. Deoarece acest lucru este ignorat, dinţii de minte se cariază mult mai repede decât alţii.

Unii trăiesc cu aceste măsele toată viaţa, pe alţii însă îi deranjează. Aşa că, începeţi cu o simplă radiografie ce vă va arăta exact poziţionarea măselei. Ulterior măselele ar putea fi extrase. Se recomandă însă a fi scoşi până nu s-au format rădăcinile.

Având în vedere că tehnologiile avansează, iar molarii 3 dispar, s-ar putea ca aceste problemele de mai sus să devină istorie. Până atunci însă, nu neglijaţi cele mai deştepte măsele.

Lasă un comentariu