Doctorii aparatelor. Moldova are nevoie de cel puţin 150 de bioingineri

Embed:

Au grijă de utilajele medicale şi le prelungesc termenul de funcţionare. Vorbim despre  bioingineri, care sunt la mare căutare în Moldova. Doar 50 de specialişti de acest gen muncesc în spitale în timp ce managerii au nevoie de cel puţin 250. Chiar dacă meseria este una captivantă, tinerii nu se grăbesc să o înveţe din cauza salariilor mici. 

Petru Croitoru repară utilaje medicale deja de 15 ani. Bărbatul este unicul bioinginer de la Institutul de Neurochirurgie. Zilnic, acesta are grijă să verifice fiecare aparat în parte. 

"În fiecare dimineaţă facem câte o tură prin secţii, dar dacă pe parcursul zilei sunt solicitate la telefon. Mentenanţa, reparaţia şi supravegherea funcţionalităţii dispozitivelor. De lucru este foarte mult", a spus bioinginerul Petru Croitoru.

Bioinginerul are grijă de aproximativ 420 de aparate medicale. El afirmă că procesul de reparaţie a unora dintre ele este destul de anevoios, dar merită efortul. 

"De la trei minute până la chiar și o lună, depinde de defectul apărut în dispozitiv. E responsabilitate că ştim că de la dispozitivele medicale şi lucrul de succes al chirurgului şi viaţa pacientului în primul rând", a zis bioinginerul Petru Croitoru.

Directorul instituţiei medicale spune că fără Petru Croitoru, aparatele nu ar putea funcţiona cu precizie, ceea ce este destul de grav.

"Instituţia noastră ar trebui să aibă patru bioingineri. Avem nevoie de specialişti buni ca să prevină, ca să facă profilaxia acestor aparate.Eu cred că ar fi un milion, două de lei, am putea să economisim", a afirmat directorul Institutului de Neurologie şi Neurochirurgie, Grigore Zapuhlîh.

Dacă la Institutul de Neurochirugie, povara aparatelor medicale o duce doar o singură persoană, la spitalul "Sfânta Treime" munceşte cu zor o echipă întreagă. Anul trecut, în cadrul instituţiei a fost deschis Departamentul de Bioinginerie.

"La moment sunt nouă bioingineri. Datorită acestei activităţi noi putem majora durata de viaţă şi a menţine dispozitivul conform specificaţiilor tehnice a producătorului. Facem aşa lucrări ca planificarea pieselor de schimb,planificarea dispozitivelor medicale, facem instruiri a medicilor la locul de muncă", a declarat şeful Departamentului de Bioinginerie "Sfînta Treime", Valeriu Palii.

Lipsa bioinginerilor îngrijorează reprezentanţii Ministerului Sănătăţii. 

"Este necesitate strigentă de astfel de specialişti. S-a făcut o solicitare către Ministerul Educaţiei şi Ministerul Muncii, care este responsabil de hotărârea Guvernului privind planul de admitere pentru 2017-2018, ca respectiv să majoreze pentru locurile cu finanţare bugetară de la 20 la 40", a afirmat şeful adjunct Direcţia Medicamente, Gheorghe Gorceag.

Specialitatea "Ingineria sistemelor biomedicale" se studiază la Universitatea Tehnică din Moldova din 2009. Până în prezent, 135 de persoane au absolvit această specialitate.

Lasă un comentariu