Dodon are un alt candidat. Șeful statului a respins candidatura lui Eugen Sturza

Embed:

Şeful statului, Igor Dodon, a respins candidatura lui Eugen Sturza, înaintată de Coaliţia de guvernare pentru funcţia de ministru al Apărării. În schimb, preşedintele ţării a propus pentru acest post o rudă prin alianţă.

Este vorba despre Victor Gaiciuc, tatăl finului de cununie al lui Dodon. În replică, premierul Pavel Filip a anunţat că l-a înaintat repetat pe Eugen Sturza.

La o conferinţă de presă, Igor Dodon a declarat că Eugen Sturza nu are experienţa necesară pentru a conduce Ministerul Apărării.

"Am semnat o scrisoare prin care recomand, în calitate de comandant suprem al forțelor armate, un profesionist la funcția de ministru al Apărării. Dacă veți insista în continuare pe persoane incompetente, astfel de decrete n-am să semnez", a spus preşedintele ţării, Igor Dodon.

Astfel, Dodon l-a propus pentru această funcţie pe Victor Gaiciuc, tatăl finului său de cununie, Sergiu Gaiciuc. Contactat de PRIME, purtătorul de cuvânt al preşedintelui, Ion Ceban, a declarat că nu vede în asta o problemă.

"Cred că nu ar exista cineva din Armată care să pună la îndoială capacităţile dar şi aptitudinile şi experienţa domnului Gaiciuc", a zis purtătorul de cuvânt al preşedintelui ţării, Ion Ceban.

În replică, premierul Pavel Filip a menționat că, într-o țară parlamentară, președintele nu poate numi miniștri.

"Domnul președinte și PSRM se crede partid de guvernare. Altfel nu pot explica înaintarea unei candidaturi la această funcție din partea președintelui. Aș vrea foarte deschis să-i sugerez să coboare cu picioarele pe pământ și să înțeleagă încă odată că Republica Moldova este țară parlamentară. Dacă și de această dată, președintele va refuza, atunci înseamnă că el încalcă în mod conștient Constituția țării", a declarat prim-ministrul, Pavel Filip.

Şi Președintele Partidului Popular European, Iurie Leancă, i-a cerut şefului statului să nu încalce prevederile Constituției.

"Cerem ca domnul Dodon să respecte legea. Nesemnarea după a doua desemnare sau a desemnării repetate din partea Guvernului a candidaturii domnului Sturza, va fi un abuz de putere şi nerespectarea legii fundamentale a ţării", a zis liderul PPEM, Iurie Leancă.

Între timp, constituționaliștii spun că președintele țării este obligat prin lege să accepte numirea în funcție a unui ministru, dacă acesta este propus repetat.

"Curtea Constituţională a hotărât că preşedintele poate respinge o singură dată, dacă Guvernul îşi menţine hotărârea precedentă şi din nou propune preşedintelui aceeaşi persoană la funcţia de ministru, preşedintele urmează să se conformeze", a menționat expertul constituţional Nicolae Osmochescu.

Potrivit Legii Supreme, dacă şeful statului încalcă prevederile Constituției, acesta poate fi demis de către Parlament, cu votul a două treimi din numărul deputaţilor aleşi.

Lasă un comentariu