Dolarul, în cădere liberă. Moneda americană a atins cel mai mic nivel din ultimii ani

Embed:

Dolarul american a atins cel mai mic nivel din ultimii doi ani. Pentru astăzi Banca Naţională a stabilit un curs oficial de 17 lei şi 95 de bani pentru un dolar. Experţii economici consideră că valoarea monedei americane va continua să scadă şi în următoarele luni. Asta datorită creşterii remitenţelor de peste hotare, a exporturilor şi a granturilor străine.

Banca Naţională a stabilit pentru astăzi un curs oficial de 17 lei şi 95 de bani pentru un dolar. Un curs asemănător a fost înregistrat în data de 11 mai 2015, când un dolar a costat 17 lei şi 98 de bani. Experţii economici nu exclud că dolarul ar putea scădea în următoarele două luni, până la 17 lei şi 50 de bani.

Experţii susţin că ieftinirea dolarului se datorează, printre altele, faptului că, în această lună, moldovenii care muncesc peste hotare trimit mai mulţi bani acasă.

"De regulă, august este luna în care se încasează cele mai multe remitenţe, este apogeul acestora şi avem o creştere de 7,3 la sută. Avem surplusuri pe zona exporturilor, pe zona programelor internaţionale. Trecerea pragului psihologic de 18 şi probabil stabilizarea în jurul de 17, 50 lei nu este deloc exclus", a spus expertul economic Roman Chircă.

Faptul că leul se întăreşte faţă de principalele valute de referinţă îi bucură pe cei mai mulţi dintre moldoveni. Totuşi, sunt şi nemulţumiţi.

Pe de altă parte, valoarea leului scade în comparaţie cu moneda europeană. Experţii afirmă că euro se scumpeşte, deoarece economia ţărilor din Uniunea Europeană se întăreşte în această perioadă. Un euro costă, astăzi, 21 de lei şi 31 de bani. 

Lasă un comentariu