Regele Mihai a murit. Guvernul României a anunţat trei zile de doliu naţional

Embed:

Guvernul României a decretat trei zile de doliu, după moartea Regelui Mihai I. Astfel, pe 14, 15 şi 16 decembrie, drapelele din ţara vecină vor fi coborâte în bernă.

Potrivit reprezentanţilor Casei Regale, corpul neînsufleţit al monarhului va fi adus în România peste o săptămână, iar sicriul va fi depus la Castelul Peleş, unde sunt aşteptaţi oficiali din întreaga lume, inclusiv membri ai Președinției, Parlamentului şi Guvernului de la Chişinău.

Regele Mihai va fi înmormântat, pe 16 decembrie, la Noua Catedrală Arhiepiscopală şi Regală de la Curtea de Argeş, iar ceremonia va fi oficiată de Patriarhul Daniel al României.
Astăzi, la Castelul Peleș, la Palatul Regal și la Palatul Elisabeta din ţara vecină au fost deschise cărți de condoleanțe.

Între timp, Familia Regală continuă să primească mesaje de compasiune din toate colţurile lumii. Printre cei care regretă trecerea în nefiinţă a monarhului sunt preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, şi ambasadorul Marii Britanii la București, Paul Brummell.

Ultimul a declarat că Regele Mihai I a fost o personalitate marcantă, care a influențat puternic mersul istoriei. Majestatea Sa a fost verișorul Reginei Elisabeta a II a Marii Britanii.

"A luptat împotriva comunismului şi fascismului, a avut legături foarte strânse cu Marea Britanie", a spus ambasadorul Marii Britanii în România, Paull Brumell.

Și reprezentanţii ambasadei Rusiei în România au transmis condoleanțe, notând că "înțelepciunea sa de om de stat a primit o înaltă apreciere în URSS. Monarhului român i s-a acordat cea mai înaltă distincție sovietică, Ordinul Victoriei.

După moartea Regelui, au apărut mai multe istorii din viața sa. Sătenii din Dobriţa își aduc aminte cu mândrie cum, în 1944, Mihai I, împreună cu Familia Regală, s-a ascuns de naziști în localitatea lor. Într-o zi, Regele se plimba pe ulițele satului şi a fost invitat la masă de o familie de țărani.

Vestea morții Regelui Mihai I a ținut prima pagină a celor mai importante instituţii de presă din lume. The New York Times i-a dedicat monarhului român un material amplu, în care a menţionat că la 22 de ani a avut îndrăzneala de a-l aresta pe mareșalul Ion Antonescu - o marionetă a lui Hitler.

BBC a amintit despre cum Mihai I a fost obligat de comuniști să abdice în 1947, sub amenințarea că, în caz contrar, o mie de tineri vor fi omorâți. Iar Washington Post a scris despre viața grea pe care a dus-o Regele Mihai I, împreună cu familia sa, în timpul exilului.

Lasă un comentariu