Doliu la Moscova. Unul dintre cei mai faimoşi vindecători ruşi, Alan Ciumac, a decedat

Unul dintre cei mai faimoşi pretinşi vindecători din Uniunea Sovietică, Alan Ciumac, a murit noaptea trecută, la vârsta de 82 de ani.

Anunțul a fost făcut de rudele acestuia.Vraciul rus, care aduna milioane de oameni în faţa televizoarelor, a devenit popular la sfârșitul anilor 80', începutul anilor 90', atunci când pretindea că vasul cu apă care va fi plasat în faţa micului ecran se va încărca cu energie pozitivă.

Fenomenul a luat amploare şi în rândul moldovenilor, care îşi amintesc cu scepticism despre aşa-zisele minuni ale lui Alan Ciumac.

Pare acum straniu, însă la sfârşitul secolului trecut, această înregistrare aduna milioane de oameni în faţa televizoarelor. Vraciul le spunea telespectatorilor să pună vase cu apă în faţa micului ecran şi îi asigura că prin aceste mişcări îi va vindeca pe cei bolnavi.

Oamenii aşteptau ca lichidul să fie încărcat cu energie pozitivă iar, ulterior, apa era folosită în gospodărie.

Alexandra Pirogan din localitatea Biruinţa îşi aminteşte cum se grăbea acasă după serviciu pentru a-l urmări pe Ciumac la televizor.

"Priveam televizorul, puneam apa și o păstram o lună, dar nu m-a ajutat cu nimic. Vorbea lumea că unora le-a ajutat. Alții stăteau în fața televizorului, spuneau că simt ceva, dar eu nu simțeam nimic", a spus o pensionară.

Astfel, mii de moldoveni şedeau neclintiţi în faţa televizoarelor, pentru a urmări sesiunile de vindecare. Unii dintre ei îşi amintesc că lăsau treburile de prin gospodărie, pentru a participa la acest proces.

De isteria creată în acea perioadă îşi aminteşte şi jurnalistul Petru Bogatu, care spune că Alan Ciumac este un personaj emblematic al perestroicii lui Gorbaciov. 

"Din punctul meu de vedere, Alan Ciumac a fost un papugiu, un şarlatan , care a avut talentul să se ridice la rangul unui farsor talentat", a menționat analistul politic, Petru Bogatu.

Petru Bogatu a mai menţionat că vindecătorul reuşea să adune milioane de oameni în faţa televizoarelor, din cauză că aceştia erau obişnuiţi cu ideea că tot ce se spune la televizor este adevărat.

"Erau puţine posturi de televiziune, toate de stat, toate exprimau punctul de vedere al Partidului Comunist, al statului, lumea era obişnuită cu o singură poziţie , care se dorea a fi adevărul în ultimă instanţă", a mai adăugat analistul politic, Petru Bogatu.

Iar medicii afirmă că fenomenul, de multe ori, îi ţinea pe oameni departe de spitale, întrucât aceştia credeau în puterile magice ale vindecătorilor.

Cariera de vindecător a lui Alan Ciumac a luat sfârșit la mijlocul anilor 90', atunci când Ministerul Sănătății de la Moscova a interzis astfel de practici la televizor. Vraciul însă se bucura în continuare de popularitate, întrucât aduna săli pline de oameni pentru a desfăşura sesiuni de vindecare.

Fenomenul apariţiei pretinşilor vindecători s-a răspândit atât de mult, încât în anul 2010, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a publicat un raport în care se demonstra că în Rusia activau mai mulţi vraci decât medici.

Presa scria atunci că medicina tradiţională şi vindecările prin intermediul practicilor "ezoterice şi paranormale" au luat avânt anume în anul 1980, cand cetăţenii sovietici au aflat de metodele de vindecare folosite de Anatoli Kashpirovskhi, Nina Kulaghina sau Alan Ciumac.

Lasă un comentariu