Donaţie aşteptată din partea Coreei de Sud. 150 de calculatoare noi au ajuns în 15 şcoli din ţara noastră

Embed:

În timp ce unii se laudă deja cu primul robot umanoid, mai mulţi elevi din şcolile noastre studiază informatica având la dispoziţie calculatoare vechi de 20 de ani, iar unele teme le pot face doar cei care au acasă laptopuri performante.   

Este şi cazul elevilor din satul Oneşti. Din cele 12 calculatoare pe care le deţine instituţia, jumătate s-au defectat. Salvarea a venit din partea Coreei de Sud, care a donat astăzi zeci de calculatoare noi mai multor instituţii de învăţământ din Moldova.

Pe profesoara de informatică din satul Oneşti, Străşeni am surprins-o cum despacheta cu mare grijă şi atenţie cele 10 computere noi oferite în dar de Coreea de Sud. Femeia spune că tehnica veche trebuia schimbată cel puţin zece ani în urmă.

"Grosimea ce să vă spun. Clar că acestea sunt calculatoare pe bază de tuburi electronice, ele ocupă foarte mult spaţiu pe mesele de lucru. Sticuri imposibil de lucrat cu ele. Cu cd-urile la fel nu puteam lucra. Şoriceii sunt cu bile şi trebuiesc duşi la muzeu", a spus profesoara de informatică Maria Gaidău.

Computerile vechi nici nu puteau fi conectate la internet, aşa că elevii au învăţat doar teoretic cum să expedieze un mail şi aplicau cunoştinţele în practică abia când ajungeau acasă.

"Cu mesajele electronice aici intră tema în aplicaţia de reţea şi nu am putut. În primul rând nu am putut crea adrese de email cu elevii, nu am putut să-i învăţ să trimită informaţii", a menționat profesoara de informatică Maria Gaidău.

Când au aflat că şcoala a beneficiat de calculatoare noi, elevii au uitat de vacanţă şi au venit să le instaleze ţi să le testeze.

De calculatoare noi vor beneficia şi elevii din alte 14 instituţii. Astăzi directori de şcoli din raioanele Ungheni, Taraclia, Cahul şi Făleşti şi Găgăuzia au venit la Chişinău pentru a ridica donaţiile coreenilor.

"Preconizăm să mai deschidem un laborator de informatică fiindcă avem un număr foarte mare de elevi", a spus directoarea liceului Mihai Eminescu din Făleşti, Rodica Pleșca.

Potrivit datelor Ministerului Educaţiei, Culturii şi Cercetării, două mii de şcoli din ţară nu sunt dotate cu computere, iar 50 la sută dintre calculatoarele care se găsesc în instituţiile de învăţământ au cu mult peste termenul de exploatare şi doar 300 de şcoli au computere moderne.

"Această colaborare a noastră cu partenerii noştri de dezvoltare, în cazul dat cu oficiul educaţiei din provicia sud coreeană, Jeju ne ajută tocmai în acest sens. Începând cu 2015 avem acord pentru 450 de calculatoare performante", a afirmat ministrul Educaţiei, Culturii şi Cercetării, Monica Babuc.

Cele 150 de calculatoare au fost donate azi de sud coreeni în baza memorandumului semnat acum trei ani cu Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării.

Lasă un comentariu