Donaţii pentru ONG-uri. În anul 2018, 594 de asociaţii pot beneficia de sponsorizare

Autorităţile vor oferi mai mult sprijin, în 2018, pentru activitatea asociaţiilor non-profit, care îi ajută pe cei aflaţi în nevoi. Ministerul Justiţiei a extins lista ONG-urilor care pot încasa doi la sută din impozitul pe venit. De sponsorizări vor putea beneficia 594 de asociaţii, cu 23 la sută mai multe decât anul trecut.

Asociaţia Iniţiativa Pozitivă oferă sprijin persoanelor infectate cu HIV şi consumatorilor de droguri. În 2017, ONG-ul a încasat aproximativ 6.000 de lei din partea unor oameni care au decis să doneze doi la sută din impozitul pe venit. Banii au ajuns la femeile infectate cu HIV care au născut.

"Atunci când nasc, le oferim pachete cu produsele necesare. Acestea conţin scutece, haine, produse de igienă. Anul trecut au născut aproximativ 200 de mame infectate cu HIV. Nu ne ajung bani însă pentru toate. Acum, vom ajuta şi aproximativ 130 de copii infectaţi cu HIV", a afirmat reprezentanta Asociaţia obştească Iniţiativa Pozitivă, Elena Derjanschi.

Şi centrul social "Insula Fericirii" din satul Ghidighici a obţinut, în 2017, puţin peste 4.000 de lei din partea contribuabililor. Din aceşti bani au fost cumpărate produse alimentare şi de igienă pentru familiile cu venituri modeste.

"În total 30 de oameni au primit aceste daruri. Ne bazăm pe principiul că transparenţa noastră va spori încrederea oamenilor. Ne bucurăm de aceea ce avem şi credem că în viitor vom face şi mai mult lucru cu ajutorul cetăţenilor noştri responsabili, buni şi activi", a zis preşedintele centrului social Insula Fericirii, Maxim Melinti.

Fundaţia Filantropică Medico-Socială Angelus Moldova, care oferă îngrijiri paliative gratuite bolnavilor din ţara noastră, a fost inclusă în acest an pentru prima dată în lista de beneficiari. Organizaţia speră să poată ajuta mai multe persoane după ce va primi bani din partea oamenilor dispuşi să doneze doi la sută din impozitul pe venit.

"O zi de îngrijire pentru un pacient matur în condiţiile serviciului nostru gratuit constituie de la 300 la 400 de lei. Noi suntem acei care permanent suntem în căutare de surse financiare suplimentare ca să putem să rezolvăm unele probleme stringente. Vom încerca şi noi anul acesta ca să sensibilizăm mai multă lume", a spus director executiv Fundaţia Angelus-Moldova, Valerian Isac.

Vova Zavadschi are zece ani şi a suferit, în 2013, un traumatism cranio-cerebral, după ce a fost lovit de un taxi. Timp de un an, s-a aflat în comă. Şi-a revenit inclusiv datorită sprijinului oferit de Fundaţia Angelus Moldova.

"Mergem în fiecare zi la reabilitare, medicamente, scutece, cheltuim în jur de 40 de mii de lei pe lună. Când avem nevoie de medicamente, pansamente, este foarte scump, şi Hospice ne ajută întotdeauna. Ne ajunge tot ce aduc pentru o săptămână două", a spus mama lui Vova, Olga Zavadschi.

În acest an, banii pentru ONG-uri pot fi transferaţi până în luna aprilie. În 2017, peste 16 mii de oameni au oferit doi la sută din impozitul pe venit organizaţiilor nonguvernamentale.

Lasă un comentariu