Drama unui obez! Un bărbat a ajuns la spital din cauza obezităţii

Embed:

Viaţa unui bărbat, în vârstă de 45 de ani, din oraşul Durleşti s-a transformat într-un adevărat coşmar, de când a devenit obez. El cântăreşte aproape 250 de kilograme, iar din această cauză a dezvoltat mai multe maladii şi a rămas ţintuit la pat. Întrucât, anul trecut, şi-a pierdut soţia şi acum nu mai poate să-şi poarte singur de grijă, bărbatul a decis să apeleze la ajutorul medicilor, pentru a se pune din nou pe picioare.

Tudor Taşnic din Durleşti a fost internat în Spitalul Clinic Municipal numărul 1 din Capitală, acum trei zile, deoarece aproape că nu mai poate să se mişte. Bărbatul spune că a devenit prizonierul kilogramelor în plus încă acum 13 ani, când şi-a pierdut locul de muncă.

"Şi mâncam bunişor, binişor şi nu am atras atenţia aşa tare, credeam că îi normal.", a spus Tudor Tașnic, bărbatul care suferă de obezitate.

Astfel, la o singură masă, bărbatul obişnuia să consume peste trei kilograme de mâncare.

"Erau momente când mâncam două farfurii de borş şi o farfurie bună de felul doi, şi vreo jumătate de kilogram de suc, ceva aşa. Cu salată cu tot.", a mai adăugat bărbatul.

Chiar şi pe patul de spital, Tudor Taşnic reuşeşte cu greu să se abţină de la mâncare.

"Acum la amiază i-am dat borş, tot două felii de pâine şi din nou terci cu pârjoală şi ceai. - A mai cerut ceva în plus? - A mai cerut o porţie.", a spus bucătăreasa Svetlana Negară.

Bărbatul speră că va fi supus unei operaţii de micșorare a stomacului, pentru a se pune pe picioare şi a putea, din nou, să muncească.

"Eu sper numai la operaţia ceea care se spune acum că se poate de făcut la stomac.", a zis Tudor Tașnic.

Medicii susţin, însă, că starea de sănătate a pacientului este critică, iar orice intervenţie chirurgicală îi poate pune viaţa în pericol.

"Patologia cardiacă gravă avansată, ea de fapt se află pe primul plan. Sunt implicate şi alte organe, cum ar fi ficatul, pancreasul, rinichii ca rezultat al afecţiunii cardiace.", a declarat Ion Arteni, director adjunct la Spitalul Clinic Municipal nr.1.

În aceste condiţii, o operaţie de micșorare a stomacului îi va putea fi efectuată, doar după ce bărbatul va slăbi câteva zeci de kilograme.

"Cel puţin 25-30 de kilograme până la intervenţia chirurgicală, după care are loc o remisie semnificativă a patologiei asociate. Ca apoi să poată fi operat.", a afirmat Sergiu Balan, chirurg în tratamentul obezităţi.

Medicii îl vor supraveghea timp de câteva săptămâni, pentru a-l ajuta să scadă din greutate.

"Înlăturăm produsele de panificaţie şi dulciurile, trecem la legume, peşte şi carne. În niciun caz nu prăjim alimentele, nu trebuie să fie pregătite cu mult ulei, ci la grătar, coapte sau fierte.", a spus Victoria Babițchi, gastroenterolog și nutriţionist.

Drama acestui bărbat o trăiesc zilnic mii de oameni din ţara noastră. Potrivit ultimului studiu al Centrului Naţional de Sănătate Publică, fiecare al doilea moldovean este supraponderal sau obez. Anul trecut, aproape 63 de mii de persoane s-au adresat la medic pentru ajutor. Pe parcursul ultimului an şi jumătate, au avut loc 15 operaţii micșorare a stomacului. Datele Organizației Mondiale a Sănătății arată că Moldova ocupă locul 72 din 188 de ţări după numărul cetăţenilor supraponderali.

Lasă un comentariu