Echipele mixte vor lucra la punctul de trecere "Cuciurgan-Pervomaisc"

Embed:

Controlul comun moldo-ucrainean la punctul de trecere a frontierei "Cuciurgan-Pervomaisc", care se află pe segmentul transnistrean, ar putea fi operaţional de la sfârşitul lunii Mai.

Anunţul a fost făcut de viceministrul de Externe Lilian Darii, care a declarat că acest proiect va fi implementat pe etape. Pentru început, la această vamă vor fi supuşi verificărilor doar exportatorii. Iată mai multe detalii despre controlul mixt pe segmentul regiunii transnistrene.

Aşadar, proiectul susţinut de Uniunea Europeană şi Misiunea EUBAM, presupune crearea unor echipe mixte, formate din poliţişti de frontieră şi vameşi din ţara noastră care vor face contrale în comun cu grăniceri şi inspectori fiscali din Ucraina.

În prezent, echipe mixte îşi desfăşoară activitatea şi în alte patru puncte de trecere. Vorbim despre Briceni-Rosoşeni, Criva-Mămăliga, Larga-Kelminţi şi Giurgiuleşti-Reni.

În timp ce Tiraspolul susţine că economia regiunii va avea de suportat pierderi enorme în fiecare an, de ordinul zecilor de milioane de dolari, viceministrul Darii afirmă că, dimpotrivă, echipele mixte vor stimula comerţul în regiune şi va reduce considerabil cheltuielile de transport şi timpul de control în vamă.

"Sunt lipsite de orice temei declaraţiile care se fac auzite de la Tiraspol cu privire la pierderile enorme pentru economia şi bugetul Transnistriei de zeci de milioane de dolari, anual. Care în viziunea lor ar putea fi cauzate de introducerea controlului comun", a afirmat viceministrul Afacerilor Externe, Lilian Darii.

"Vom lucra pe trei piste, două marfare şi una pentru unităţile transport fără marfă. Se va permite perfectarea şi declararea într-o formă simplificată. În primul rând, într-o formă electronică. Ce va permite micşorarea timpului de perfectare şi timpul trecerii prin punctul de trecere", a declarat şeful Direcţiei Organizare a Controlului Vamal, Vladislav Şveţ.

Lasă un comentariu