Eforturi apreciate. Investitorii străini salută reforma mediului de afaceri

Embed:

Investitorii străini apreciază eforturile autorităţilor de la Chişinău de a reduce din presiunea asupra mediului de afaceri din ţara noastră. Asociația Investitorilor Străini susţine proiectul de lege elaborat de Ministerul Justiţiei şi solicită Guvernului să-l aprobe. Documentul prevede modificarea sistemului de sancţionare pentru a îmblânzi pedepsele penale aplicate companiilor.

Membrii Asociaţiei Investitorilor Străini au publicat o scrisoare prin care îşi exprimă susţinerea faţă de iniţiativa Ministerului Justiţiei, care, spun ei, va dinamiza mediul de afaceri şi îl face mai atractiv. 

Preşedintele Asociaţiei, Alexander Koss, administrează o fabrică cu capital străin în ţara noastră şi spune că, de-a lungul activităţii sale, s-a confruntat cu presiuni din partea entităţilor de control. 

"O angajată a introdus o factură şi a greşit o cifră şi rezultatul a fost o eschivare de la impozit de 30.000 de lei. A fost pornit un dosar penal împotriva conducerii companiei, împotriva mea. Li s-a dat dreptul să facă percheziţii, să ne ia calculatoarele, telefoanele, ne-au blocat munca", a spus preşedintele Asociaţiei Investitorilor Străini, Alexander Koss.

Acest lucru ar putea să nu se mai întâmple odată cu implementarea reformei. Iniţiativa autorităţilor prevede că, în cazul în care antreprenorii îşi vor recunoaşte erorile fiscale, ei nu vor fi traşi la răspundere penală, ci doar contravenţională.

"Nici într-un caz nu se abordează, nu vizează, nu favorizează, nu schimbă situaţia persoanelor care au fost implicate în comiterea fraudelor. Venim cu o doză de încredere faţă de agenţii economici", a afirmat ministrul Justiţiei, Vladimir Cebotari.

În acest context, Alexander Koss a declarat că, în urma implementării legii, investitorii străini vor căpăta mai multă siguranţă.

"Permiteţi-le oamenilor de afaceri să respire, să se dezvolte, să câştige bani, să trăiască în această ţară şi totul va fi bine pentru toţi", a spus preşedintele Asociaţiei Investitorilor Străini, Alexander Koss.

Reforma este susţinută şi de investitorii autohtoni.

"Proiectul este demult aşteptat de oamenii de afaceri. Oamenii de afaceri demult aşteptau din partea statului o atenţie deosebită asupra situaţii investiţionale, a climatului investiţional", a spus omul de afaceri Iurie Mihalachi.

Proiectul de lege urmează să fie aprobat de Guvern.

"Sunt mai multe îngrijorări în acest sens. Eu propun să nu ne grăbim să mai avem o discuţie asupra acestui proiect de lege. Eu cred că mai bine să luăm o pauză de o săptămână o să mai avem dezbateri largi, dezbateri publice să auzim încă odată ce spun cei din mediul de afaceri", a zis prim-ministrul, Pavel Filip.

Iniţiativa de a reduce abuzurile faţă de business aparţine Partidului Democrat. Proiectul a fost elaborat de Ministerul Justiţiei şi a fost supus dezbaterilor publice.

Lasă un comentariu