Elevi exploataţi prin muncă, sub pretextul efectuării stagiului practic. Directorul interimar al Şcolii profesionale numărul doi din Capitală a fost reţinut

Embed:

Directorul interimar al Școlii Profesionale numărul 2 din Capitală, Valentina Dobândă a fost reţinută astăzi pentru 72 de ore de către procurorii pe cauze speciale și ofițerii Centrului pentru Combaterea Traficului de Ființe Umane fiind suspectată că ar fi exploatat prin muncă mai mulți elevi. Oamenii legii au efectuat în această dimineaţă percheziţii în biroul şi automobilul directoarei. 

Adolescenţii care s-au plâns poliţiei susţin că ar fi muncit în condiţii mizerabile atât în Moldova, cât şi în România, iar pentru servicilie prestate au fost remuneraţi simbolic. 

Una dintre victime susţine că a lucrat vara trecută, împreună cu alţi 17 elevi într-un hotel de pe litoralul românesc. 

Elevii ar fi lucrat în România în jur de două luni şi jumătate. Iar când s-ar fi întors acasă, aceştia au fost trimişi să muncească în raionul Dubăsari.Adolescenţii spun că în decembrie anul trecut au fost obligaţi să scrie o cerere prin care confirmă că au fost mulţumiţi
de condiţiile de lucru.

Profesorii susţin însă că directoarea nu a încălcat regulamentul. 

"Este normal ca nişte elevi să cunoască alte şcoli de peste hotare şi să fie un schimb de experienţă. Aici nu vorbim despre salarii ci de practica de producţie conform regulamentului care a fost anul trecut 50 de procente se ducea în favoarea elevului, 50 de procente în fondul extra bugetar. Nu putea directoarea să ia bani din buzunarul copilului", a spus profesorul, şcoala profesională nr.2, Ilie Pădureț.

În timpul perchezițiilor, directoarea a avut nevoie de îngrijiri medicale.

"Se simte foarte rău după criza hipertonică", a zis asistenta medicală, şcoala profesională nr.2, Maria Cataraga.

După mai bine de şapte ore de percheziţii, managerul şcolii a fost escortat la sediul Procuraturii pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale pentru audieri. 

Avocatul directoarei spune că aceasta pledează nevinovat. 

"Sunt persoane, care pur şi simplu se află în relaţii de duşmănie cu doamna respectivă. Scriu în toate instanţele. În colectiv de muncă întotdeauna există persoane, care sunt nemulţumite de şeful lor, nu-i aşa", a afirmat avocatul Victor Constantinov.

Directoarea a fost reţinută şi riscă până la 20 de ani de închisoare pentru trafic în scop de exploatare prin muncă. Nu este prima dată, când aceasta încalcă regulile.

Anterior, un raport al Ministerului Educaţiei a arătat că Valentina Dobândă a prejudiciat bugetul instituţiei de învăţământ cu aproape jumătate de milion de lei. Directoarea a efectuat cheltuieli salariale neîntemeiate. 

Lasă un comentariu