Elevii Colegiului Tehnic Agricol din comuna Svetlîi vor fi instruiţi cu ajutorul utilajelor moderne. Instituţia de învăţământ a primit tehnică agricolă nouă

Embed:

Elevii Colegiului Tehnic Agricol din comuna Svetlîi, Găgăuzia, vor fi instruiţi cu ajutorul unor utilaje moderne. Instituţia de învăţământ a primit tehnică agricolă nouă în valoare de peste 3,5 milioane de lei.

Banii au fot alocaţi din bugetul de stat pentru o instruire mai bună a tinerilor specialişti. Directorul colegiului a primit cheile de la noile maşini de la ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Liviu Volconovici.

Pe lângă orele teoretice, elevii Colegiului Tehnic Agricol din comuna Svetlîi au şi lecţii practice pe 350 de hectare de pământ din proprietatea instituţiei. Utilajele agricole folosite, până acum, la pregătirea tinerilor specialişti au fost achiziţionate de colegiu încă în anul 1988.

"Tehnica pe care am avut-o până acum s-a învechit, chiar dacă noi am avut grijă de ea. Noi am păstrat-o şi am reparat-o, dar vrem ca elevii noştri să înveţe după noile tehnologii", a spus directorul Colegiului Tehnic Agricol din comuna Svetlîi, Vasile Belev.

Printre noile achiziţii ale colegiului se numără un tractor, o combină, câteva pluguri şi semănători necesare pentru a lucra pământul. Cei peste 500 de elevi ai colegiului spun că acum lecţiile practice vor fi mai plăcute.

"Aceste utilaje vor îmbunătăţi calitatea pregătirii elevilor. Lecţiile practice vor avea loc pe terenurile agricole care aparţin colegiului. Cred că vor contribui la crearea unor bune abilităţi practice", a afirmat profesorul Gheorghii Gordievschii.

Ministrul Liviu Volconovici, care a fost rectorul Universităţii Agrare, a declarat că statul este gata să-i susţină pe tinerii fermieri. Pentru asta, în buget sunt prevăzute 45 de milioane de lei. 

"E foarte important de studiat după tehnica nouă. Noi cu părere de rău noi am pierdut această legătură între teorie şi sectorul real. Aici avem mari rezerve şi ele trebuie completate, fiind că studenţii trebuie să înveţe pe tehnică nouă", a declarat ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Regionale, Liviu Volconovici.

Noile utilaje au fost cumpărate de Guvern, după ce premierul Pavel Filip a întreprins o vizită de lucru în Găgăuzia, în luna septembrie a anului trecut. Atunci, directorul Colegiului Tehnic Agricol din comuna Svetlîi a declarat că instituţia nu dispune de bani pentru a reînnoi parcul tehnic. În ţară activează şase colegii cu profil agricol.

Lasă un comentariu