Menu
Embed:

Scutecele ecologice capătă tot mai mult teren în Moldova. Părinții optează pentru accesoriile reutilizabile, în detrimentul celor de unică folosință

Scutecele ecologice devin tot mai populare în țara noastră. Proaspetele mămici optează pentru scutecele reutilizabile, în detrimentul celor de unică folosință, datorită economiilor pe care le pot face, dar și pentru a proteja mediul înconjurător. Mai ales că, potrivit cercetătorilor americani, un bebeluș produce anual până la o tonă de deșeuri, prin utilizarea scutecelor de unică folosință. Colega mea Elena Derjanschi a încercat să afle cum e să crești un copil fără a dăuna mediului înconjurător.

Tatiana Rastorgueva a decis să înlocuiască scutecele de unică folosință cu cele reutilizabile în anul 2012, când acestea abia apăruseră pe piața moldovenească. Fiul său avea pe atunci doar câteva luni.

”Inițial, am decis acest lucru pentru a face economii, am calculat și ieșea mai ieftin. Până atunci, sacul de gunoi era plin cu scutece de unică folosință.Treptat, am înțeles că există și alte beneficii.”

Folosirea produselor reutilizabile pentru igiena bebelușului poate aduce economii semnificative bugetului familiei, spune Tatiana. De exemplu, un set de 10 scutece ecologice costă în jur de o mie de lei, însă ele pot fi utilizate timp de cel puțin un an. Acum, când fiul său este deja mare, Tatiana continuă să promoveze produsele ecologice.

”Ele sunt formate dintr-un strat de material textil absorbant în interior și un strat impermeabil la exterior. În buzunarul format între cele două straturi se introduce absorbantul.”

Scutecele de unică folosință fac parte din categoria deșeurilor din plastic, așa că prin acest exemplu Tatiana protejează mediul înconjurător.

"Se știe că în întreaga lume, anual, se aruncă 187 de miliarde de scutece folosite. Între timp, un singur scutec se descompune în mediu de la 200 până la 500 de ani. Mai multe țări au început deja să recicleze aceste deșeuri. În Canada, din ele se confecționează gresie de plastic, în Germania - materiale de construcții, iar în Marea Britanie s-au învățat să obțină energie electrică ecologică și ieftină.”

În prezent, în Moldova nu există nici utilajul necesar și nici un regulament ce ține de prelucrarea deșeurilor igienice. Vlada Balica, administratoarea unei companii private de reciclare a deșeurilor, susține că produsele de igienă folosite ar putea fi reciclate, doar că este un proces destul de dificil.

Potrivit Vladei, sunt necesare milioane de dolari pentru construcția unei fabrici de prelucrare a deșeurilor igienice. Prin urmare, cea mai bună soluție pentru țara noastră ar fi arderea acestor deșeuri și folosirea energiei obținute.

În luna aprilie a acestui an, Banca Europeană de Investiții a oferit țării noastre prima tranșă de 25 de milioane de euro, dintr-un împrumut de o sută de milioane de euro. Banii sunt destinați pentru implementarea Strategiei de gestionare a deșeurilor, în perioada anilor 2013-2027. Strategia prevede colectarea și reciclarea eficientă a deșeurilor, inclusiv a celor igienice.

În fiecare zi, un moldovean aruncă la gunoi aproximativ un kilogram de deșeuri.. La nivel mondial, potrivit estimărilor, până în 2050 pe suprafața Pământului se vor acumula în jur de 12 miliarde de tone de deșeuri din plastic.

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.