Menu
Embed:

Groapa de gunoi neautorizată care se întinde între localitatea Bubuieci și sectorul Botanica al Capitalei continuă să crească, în ciuda promisiunilor autorităților că vor opri dezastrul ecologic

Au făcut promisiuni, dar nu s-au ținut de cuvânt. Primăria Bubuieci și Pretura sectorului Botanica, la hotarul cărora, chiar pe malul râului Bâc, a apărut o groapă de gunoi neautorizată, nu și-au îndeplinit angajamentul de a curăța zona. La sfârșitul lunii mai, echipa noastră de filmare a realizat un reportaj în care v-am relatat despre dezastrul ecologic de acolo. Atunci, ecologiștii au obligat autoritățile locale să evacueze groapa de gunoi până în 31 iulie. La trei zile de la expirarea termenului limită, deșeurile nu doar că n-au fost transportate, ba chiar s-au înmulțit.

Groapa de gunoi neautorizată din satul Bâc, comuna Bubuieci, a rămas practic neatinsă de la ultima noastră vizită. În zonă am găsit aceleași sticle, pachete, deșeuri menajere, resturi de materiale de construcție și pneuri uzate.

"Din luna mai și până în prezent, cauciucurile s-au înmulțit ca ciupercile după ploaie. Între timp, aici au fost aduse sute pneuri uzate. Acestea au fost aranjate cu mare grijă în mai multe rînduri. Unele mormane ajung să aibă peste 100 de metri în lungime".

Și pânza de gunoaie, care s-a format deasupra apei râului Bâc, s-a extins și acoperă acum o suprafață și mai mare a bazinului acvatic. S-a înmulțit și cantitatea deșeurilor de construcție, depozitate în lunca râului. Localnicii spun că, timp de două luni, autoritățile nu s-au obosit să rezolve problema.

"Au dat pildă că votați-mă, dar eu nu o să fac nimic pentru voi".

"Groapa de gunoi de aici s-a mutat în partea cealaltă. Și nimic nu s-a schimbat, nimic. După ce s-a luat reportajul am văzut când au adus anvelopele, încă o mașină. Și gunoiul îl aduce, clar lucru, tot râul Bâc"

"Tot aduc aici, cui nu-i lene, aruncă aici. Vin mașinile, le încarcă de pe nu știu de pe unde, și le aduc, le aruncă tot acolo".

Am încercat să cerem o explicație de la primarul comunei Bubuieci, Igor Moraru. Nu l-am găsit la primărie, deși ziua de muncă nu se încheiase. L-am contactat telefonic, însă acesta a refuzat să ne ofere un interviu. Ne-a spus doar că terenul pe care sunt depozitate sutele de tone de resturi de materiale de construcție este proprietate privată și nu poate interveni. Iar vicepretorul sectorului Botanica, Vitalie Jacot, ne-a comunicat că, între timp, a reușit să evacueze câteva camioane cu pneuri.

"S-au făcut trei rute de evacuare, dar pneurile peste noapte apar. S-a extins numărul lor, s-a extins zona unde ele sunt amplasate și acum noi suntem preocupați de identificarea acestui agent economic."

După difuzarea reportajului pe care l-am realizat acum aproximativ două luni, Pretura sectorului Botanica și-a asumat angajamentul să evacueze pneurile uzate, iar reprezentanții Primăriei Bubuieci au promis să pună umărul la eliminarea gropii de gunoi, formată pe terenul privat, care se află pe celălalt mal al râului Bâc. Bazinul acvatic urma să fie curățat în comun, iar ecologiștii le-au dat autorităților locale un termen de peste două luni, care a expirat vinerea trecută. Șeful Inspecției pentru Protecția Mediului din Chișinău, Lilian Munteanu, ne-a comunicat că inspectorii ecologici urmează să verifice în ce măsură autoritățile locale au respectat prescripția înaintată, iar ulterior va reveni cu detalii dacă cei responsabili au fost amendați au fost sau nu amendate.

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.