Menu
Embed:

Trei luni de proteste la Belarus. Mărturiile tulburătoare ale jurnaliștilor din Belarus refugiați în orașul ucrainean Lvov

Frica și teroarea se plimbă pe străzile Belarusului deja de trei luni. Nemulțumiți de rezultatele scrutinului prezidențial oamenii protestează, în pofida reținerilor masive și a zecilor de persoane care dispar zilnic chiar din plină stradă. Mii de oameni au fost schilodiți de forțele de ordine. Corespondentul PRIME Elena Derjanschi a reușit să discute cu jurnaliști bielorusi care au ajuns dupa gratii din cauza opiniilor politice. Ce mărturii i-au făcut aceștia vedeți în reportajul ce urmează.


Jurnalistul Alexei Hudanov a fost reținut chiar în prima zi de proteste izbucnite după alegerile din 9 august. Tânărul de 22 de ani tocmai ieșise de la serviciu și mergea pe stradă. În acea noaptea însă nu a mai ajuns acasă. S-a dovedit a fi în locul nepotrivit la momentul nepotrivit. Militarii l-au luat pe sus, l-au aruncat într-o dubă și l-au snopit în bătaie.


"Aveam o panglică albă pe mână, iar în rucsac aveam o mască de protecție cu motive tradiționale belaruse. Bărbatul care m-a percheziționat mi-a spus: " Ești terminat din cauza măștii și a panglicii albe. Nu te vom ierta pentru asta!"


Alexei a stat trei zile în izolator. În acest răstimp, familia sa nu a știut nimic despre el. Inițial a fost dus la sectorul raional de poliție unde, alături de alți oameni, a fost ținut o zi fără mâncare și fără acces la toaletă. Apoi a fost dus la penitenciarul Jodino, unde a petrecut alte două zile.


"În primele zile după ce am fost eliberat îmi era frică să ies în stradă. Aveam impresia că cineva mă urmărește. Vedeam ceva în fiecare mașină și gândeam că acum mă vor aresta din nou. Îmi era frică!"


La scurt timp după ce a fost eliberat, Alexei a plecat la Lvov în cadrul unui program special pentru jurnaliști. Același lucru l-a făcut și jurnalista Anastasia Bobrovskaia, care s-a refugiat în orașul ucrainean cu toată cu familia. Soțul Anastasiei a fost arestat de forțele de ordine a doua zi după alegeri, chiar dacă nici nu a ajuns la locul protestelor.


"Nu cred că ne vom întoarce și totul va fi bine, că vom reveni în Belarus și nu vom fi acuzați de diferite presupuse ilegalități. Nu avem încredere în actuala administrație pe care nu pot să o numesc putere."


Zilnic, în Belarus sunt arestați oameni în plină stradă. Oamenii au creat chiar și un grup în telegram, în care postează fotografii cu cei dispăruți. Potrivit analistului politic Alexandr Klaskovski, demonstrațiile pașnice vor continua în Belarus până când oamenii vor obține încă un scrutin prezidențial.


"Oamenii și-au dat seama că fără o schimbare nu vor putea trăi decent. Nici material, nici spiritual, nici moral. Și aceasta este deja o luptă antagonică. Cât va rezista regimul? E greu de spus. Avantajul acestor proteste este că sunt pașnice. Pentru că împotriva mașinii de suprimare a lui Lukașenko, încercarea de a acționa prin alte metode ar fi nesăbuită și iresponsabilă. "


Jurnalistul Evgheni Kazartsev este unul dintre cei care reflectă protestele în mass-media online. „Imaginea unei țări în care totul decurge
bine” este o iluzie, spune jurnalistul.


„De regulă așa vorbesc oamenii din străinătate cărora le este vândută o imagine de nostalgie pentru Uniunea Sovietică, cu fabrici care lucrează la turații maxime. Nimeni nu spune însă că în acea fabrică angajații primesc un salariu echivalent cu 70 de dolari, sau chiar marfă în loc de bani. Nimeni nu spune că un număr mare de tineri pleacă în fiecare an în Polonia, Lituania sau Rusia și că toți cei mai buni sunt forțați să fugă din țară ".


Potrivit Înaltului Comisar al ONU pentru Drepturile Omului, cel puțin 4 persoane au murit de la începutul protestelor din Belarus. Ministerul Afacerilor Interne de la Minsk informează despre trei decese. Nu se cunoaște, însă, numărul exact al persoanelor reținute.

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.