Menu
Embed:

"O amenințare teroristă". Astfel a calificat Aleksandr Lukașenko greva generală care capătă tot mai mult teren în marile orașe din Belarus

După ce a ignorat așa-zisul ultimatum al opoziției din Belarus, care i-a cerut să demisioneze, președintele Aleksandr Lukașenko nu pare a fi deranjat nici de greva generală care a pornit ca un tăvălug în mai multe regiuni din țară. Liderul de la Minsk a dat dispoziții ca studenții care participă la proteste neautorizate să fie exmatriculați din universități, iar profesorii care s-au alăturat manifestațiilor să fie demiși. Mai mult, Lukașenko a calificat acțiunile muncitorilor care au intrat în grevă drept o "amenințare teroristă".


"Oricine a ieșit la protestele neautorizate, își pierde dreptul de a fi student. Vă rog să îi trimiteți ori la armată, ori în stradă. Lăsați-i să se plimbe pe străzi. Dar ei trebuie exmatriculați. Același lucru e valabil și pentru profesori. Nu sunt foarte muți, dar se comportă dezgustător.

Lukașenko a venit cu un mesaj și în adresa părinților.


Deocamdată, apelul liderului contestat de la Minsk este ignorat de sutele de studenți care au ieșit și astăzi în stradă, alături de profesorii din universități. Mai mult, la manifestații au participat elevi și cadre didactice din mai multe școli și colegii din țară.


Totuși, porțile Universității de Stat din Belarus, au fost astăzi închise. Studenții nu au fost lăsați să intre în instituție, iar în jurul clădirii martorii au filmat momentul în care mai mulți polițiști au început să aresteze tinerii.

Mai mult, președintele Lukașenko a calificat gestul muncitorilor care au intrat în grevă drept "un început de amenințare teroristă", care atentează la securitatea țării.


"Cum poate fi calificat faptul că ei au început să blocheze automatizarea căilor ferate. Acest lucru poate duce la accidente feroviare grave, dezastre și moartea multor oameni. Începem să ne confruntăm cu amenințări teroriste.

Oficial, peste 500 de protestatari au fost arestați, luni, în prima zi a grevei generale. Numeroși angajați ai fabricilor și uzinelor de stat au părăsit locurile de muncă, iar studenții au ieșit în stradă după ce președintele Lukașenko a sfidat ultimatumul înaintat de opoziția din Belarus, care i-a cerut să demisioneze. Fosta contracandidată a liderului de la Minsk la prezidențiale, Svetlana Tihanovskaia, i-a îndemnat pe bieloruși să blocheze drumurile, să oprească producția în fabrici, să nu mai folosească magazinele și serviciile oferite de stat și să își retragă toți banii din conturile bancare.

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.