Menu

Cronica lui Bogatu, 22.06.2019

Maskirovka lui Putin

Prezența proeuropenilor în Guvernul Maiei Sandu e un fel de maskirovka, ca să folosim un termin militar rusesc. Sub pretextul dez-oligarhizării, la indicațiile directe sau sugestiile Kremlinului, în Repblica Moldova are loc chiar sub ochii noștri instaurarea unui sistem politic croit  după calapodul regimului Putin. Că Moscova controlează deja puterea judecătorească de la noi ne arată ultima decizie a Curții de Apel care l-a eliberat pe fostul deputat democrat Iurie Bolboceanu, condamnat anterior pentru înaltă trădare și spionaj în favoarea Rusiei. Ultima modificare a Codului Electoral vine doar să întregească acest tablou dezolant. De acum încolo, membrii CEC vor fi demiși direct de Parlament, fără o hotărâre a Curții Supreme de Justiție, așa cum impun standardele Uniunii Europene. Dez-oligarhizarea în concubinaj cu un partid pro-Kremlin nu-i decât o himeră. În realitate, la Chișinău are loc deja o re-oligarhizare a statului, pârghiile reale, nu cele de fațadă, ale puterii, trecând în mâinile oamenilor Moscovei.

ACUM protejează PSRM

Nu exclud că în cele două fracțiuni care formează blocul ACUM sunt persoane bine intenționate. Totuși,  logica cârdășiei cu un antipod politic, cu o forță susținută din afara țării, își spune cuvântul. Revin acasă aventurierii și penalii de teapa lui Renato Usatîi, spionii ruși sunt puși pe liber, finanțarea rusească a partidelor nu mai este o crimă, chit că legea prevede pedepse aspre pentru atare infracțiuni. Blocul ACUM a refuzat să creeze o comisie parlamentară care ar ancheta Partidul Socialiștilor care, după cum a recunoscut chiar Igor Dodon, primește lunar de la Moscova aproape un milion de dolari pe lună.

Explicația refuzului de a susține propunerea PDM privind finanțarea de la Moscova  a PSRM oferită de Maia Sandu este puerilă, tocmai bună de adormit copii. Trebuie investigate toate partidele, susține ea. Trebuie, numai că nu toate partidele sunt acuzate de finanțare rusească, ceea ce este mai mult decât o crimă, e o înaltă trădare. Când  dansezi cu diavolul, vrând-nevrând, te lași condus de el. Uitați-vă doar cum profită socialiștii de alianța cu blocul ACUM: mint de îngheață apele când vine vorba de probele video care atestă finanțarea lor ilegală de către Federația Rusă. Chiar așa? În Austria recent o singură filmare aruncată în spațiul public i-a îngropat cariera vicepremierului Strache și a provocat căderea cabinetului.

Singura opoziție

Partidul Democrat, fostul deja partid de guvernământ, este singura formațiune parlamentară, care  se mai poate opune în Legislativ readucerii Republicii Moldova pe orbita rusească. Or, dacă remodelarea Republicii Moldova pe calapodul rusesc va continua tot așa, în același ritm susținut, mi-e teamă că și opoziția de la Chișinău va avea soarta celei de la Moscova, adică va dispărea cu desăvârșire.

Concesiile lui Putin

Putin, cel care a inventat alianța Kozak la Chișinău, cunoaște regulile jocului. Tocmai de aceea, face și el, desigur, niște concesii. PSRM nu va vorbi un timp despre federalizare sau despre Uniunea Eurasiatică. Însă în spatele acestor cedări minore, rușii preiau puterea profundă în stat, nu cea de la suprafață pe care i-au dat-o Maiei Sandu. Dodon acceptă chiar anchetarea finanțării externe a PSRM, dar cu o condiție: să fie schimbați procurorii. De ce te-ai teme, de bună seamă, de o anchetă, dacă ai justiția în buzunar. Dodon a început deja acapararea instituțiilor fundamentale ale statului. Securitatea, procuraturile, judecătoriile, armata și forțele speciale sunt țintele lui prioritare.

Retrăim trecutul

Parcă am mai văzut toate acestea undeva. Putin folosește azi metoda lui Stalin care prin strategii hibride a sovietizat rapid Europa Centrală și de Est. Deși partidele cominterniste erau slabe în România sau Polonia, coalizarea lor cu tradiționalele partide burgheze le-a permis să monopolizeze treptat întreaga putere și s-o pună în serviciul  Kremlinului. La Chișinău Guvernul Maiei Sandu, păstrând proporțiile, este într-un fel reproducerea Guvernului Petru Groza de la București. Format inițial din liberalii lui Gheorghe Tătărescu, reprezentanții Frontului Plugarilor și comuniști, cabinetul colaboraționiștilor a fost uns la guvernare de trimisul Kremlinului Andrei Vîșinski, precursorul lui Dmitri Kozak.

Politicienii români de dreapta, care acceptaseră să colaboreze cu noua putere controlată de Rusia Sovietică, invocau și ei rațiuni tactice. Stratagema Moscovei s-a încununat de succes: Gheorghe Tătărescu, țărăniștii, liberalii și toți ceilalți politicieni catalogați drept burghezi au putrezit în pușcărie, iar Stalin a sovietizat România până-n străfunduri. Nu știu dacă liderii PAS și PPDA, aliindu-se cu PSRM, au luat în calcul riscurile de a fi folosiți pe post de cal troian pentru ca Moscova să-și refacă influența totală de la Nistru până la Prut. Știu însă că Putin, cu ajutorul lor, a început resovietizarea Republicii Moldova, fapt asupra căruia avertiza Hyllary Clinton acum 7 ani.

Guvernul va eșua?

De altfel, nici noul ministru de Externe, Nicu Popescu, nu crede că Guvernul Maiei Sandu va aduce stabilitate și va a avea o viață lungă. Într-un discurs rostit în fața diasporei din Washington, el a declarat că actualul executiv nu are cum rezista 4 ani. Popescu explică și de ce zilele actualei guvernări vor intra în sac. Guvernul  Maiei Sandu va eșua, prognozează el cu o sinceritate dezarmantă. Îi dau dreptate lui Nicu Popescu. Azi aranjamentele și constelațiile politice se schimbă mult mai repede decât pe vremea lui Petru Groza. Avem astfel  motive să sperăm că revanșa rusească în R. Moldova de asemenea va dura mult mai puțin decât ocupația sovietică a Europei de Est.

Moscova contra Cernobîl

Serialul american Cernobîl s-a constituit într-un eveniment senzațional, fiind apreciat pe toate meridianele globului. Acesta bate recordurile de audiență, rivalizând cu Urzeala tronurilor. Mulți lideri de opinie din Rusia afirmă că filmul este valoros și reflectă veridic catastrofa nucleară de  lângă Kiev. Printre aceștia se numără, de exemplu, disidentul Alexei Navalny, ai cărui părinți au participat la lucrările de salvare de la Cernobîl. Nu întâmplător, serialul a sensibilizat atenția publicului rus. Filmul este făcut cu mult atașament față de cei care și-au sacrificat viețile pentru  a diminua efectele nocive ale catastrofei. Singurul lucru pe care îl incriminează autorii filmului autorităților sovietice este minciuna sfruntată care a dus la pierderea a mii de vieți omenești.

În ciuda acestui fapt, presa pro-Kremlin a lansat o cruciadă împotriva serialului american Cernobîl. Ziarele Komsomolskaia Pravda și Argumentî i faktî, canalul NTV și altele acuză realizatorii filmului de rusofobie.  Singurele lucruri corecte în film sunt urșii și acordeoanele, glumește televiziunea Rossia 24, unul dintre principalele canale de știri din Federația Rusă. Or, Cernobîl este relativ exact din punct de vedere istoric, iar regizorii au acordat multă atenție detaliilor. Chiar dacă subiectul central este accidentul nuclear, numai primul episod e dedicat exploziei reactorului de la Cernobîl. Restul episoadelor vorbesc despre sacrificiile pe care oamenii le-au făcut pentru a lupta împotriva consecințelor exploziei. Iar aceștia au fost oamenii care au salvat Europa – cu prețul vieții și sănătății lor.

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.