Menu
Embed:

Cronica lui Bogatu, 16 Noiembrie 2019

Cu o viteză cosmică

Așa ceva nu s-a mai întâmplat în istoria Republicii Moldova. Evenimentele s-au derulat cu o viteză cosmică. Marți, a fost destituit guvernul Sandu prin moțiune de cenzură cu 63 de voturi pro. Vechiul premier încă nu reușise să-și prezinte oficial demisia, având, conform legii, pentru asta trei zile, iar joi în Parlament venise deja premierul desemnat miercuri de șeful statului cu lista noului cabinet. Dar s-o luăm de la capăt și să descâlcim firul încurcat al poveștii. Vineri, 8 noiembrie, nitam-nisam, Maia Sandu a angajat răspunderea guvernului pentru legea procuraturii, provocând astfel moțiunea de cenzură care nu a întârziat să fie depusă de PSRM. Socialiștii și acumiștii, odinioară extrem de complezenți unul față de altul, au dat senzația că au venit în Parlament să rupă pisica-n două. S-au bălăcărit și s-au jignit reciproc la limita isteriei. Toate acestea mă întăresc în convingerea exprimată anterior că divorțul politic dintre ACUM și PSRM a fost provocat deliberat de ambele părți în urma alegerilor locale. Maia Sandu nu mai dorea să rămână la guvernare după înfrângerea în scrutinul din Chișinău, deoarece risca să-și piardă cea mai mare parte a electoratului, iar Dodon și PSRM nu mai voiau să susțină guvernul, întrucât în cinci luni de zile s-au întărit cu ajutorul acumiștilor atât de mult încât puteau deja să guverneze fără ei. Dodon băga gogoși marți când afirma cum că speră ca ACUM și PSRM ar putea să meargă împreună și după demiterea Guvernului Sandu, formând un nou Executiv. De fapt, el știa deja că soarta alianței socialisto-acumiste este pecetluită.

Executivul marionetă

Consultarea partidelor din ziua de miercuri s-a făcut doar de ochii lumii, asta e clar. Nu avea șeful statului nimic de consultat, de fapt, zarurile erau aruncate. Blocul ACUM era trimis la plimbare, iar Partidul Democrat, după cum a recunoscut chiar Dodon, nici nu era luat în calcul.

 „Realizările” Guvernului Sandu

Guvernul Sandu a căzut, nu au dreptate însă cei care spun că acesta și coaliția ACUM/PSRM nu au realizat nimic în cinci luni de zile cât au fost la guvernare. Cu voturile acumiștilor în Parlament,  SIS-ul a fost subordonat președintelui republicii, socialistul Țurcan a ajuns judecător și președinte al Curții Constituționale, Consiliul Suprem de Securitate, organ consultativ minor, a fost învestit cu atribuții excepționale, având  dreptul la ora actuală să impună guvernului deciziile sale în materie de siguranță națională. Tot datorită blocului ACUM Dodon deține controlul asupra  Forțelor Speciale, CNA și, nu în ultimul rând, în urma înfrângerii lui Andrei Năstase, asupra capitalei Chișinău. Rusia și-a  refăcut influența de altădată în Republica Moldova, fapt pentru care trebuie să le „mulțumim” între  ghilimelele de rigoare Maiei Sandu și lui Andrei Năstase.

3 zile în loc de 3 luni

După demiterea prin moțiune de cenzură a Cabinetului, deputații au la dispoziție conform legislației trei luni pentru a vota un nou executiv. Ei, iată că n-a fost nevoie nici de trei luni, nici de două săptămâni. Chiar a doua zi după votarea moțiunii de cezură, președintele Igor Dodon a consultat partidele. ACUM a lăsat să se întrevadă că nu vrea să revină la guvernare, iar democrații au dat de înțeles că nu vor face o coaliție cu socialiștii. În această situație, miercuri seara Igor Dodon l-a desemnat pe consilierul său Ion Chicu să formeze un guvern minoritar și tehnocrat. Înțeleg că timpul ne presează. Că Republica Moldova nu are buget, iar multe probleme legate de sezonul de iarnă nu au fost rezolvate și de aceea și Președintele, și Parlamentul trebuie să se miște repede. Totuși, dă de bănuit faptul că Ion Chicu, candidatul la funcția de premier desemnat de președinte, deja a doua zi joi a venit în Parlament și cu lista guvernului, și cu un program elaborat de guvernare.

Un cabinet prezidențial

Declarat drept un guvern de tehnocrați, guvernul Chicu, formal vorbind, nu are în spate o majoritate parlamentară, chit că a fost votat de socialiști și democrați. Totuși, acest cabinet pare de la o poștă o creatură prezidențială. Și nu doar pentru că vreo șase miniștri în frunte cu premierul vin din aparatul șefului statului, ci și având în vedere timpul record în care a fost format și votat. 

În captivitatea lui Dodon

Astfel, președintele Dodon, după ce și-a extins atribuțiile în domeniul justiției, apărării și securității naționale, s-a pricopsit și cu un guvern marionetă. Statul despre care se spunea că ar fi fost capturat de Plahotniuc, a căzut de fapt în captivitatea lui Dodon. Sub pretextul dez-oligarhizării, partida pro-Kremlin a preluat întreaga putere la Chișinău. Analistul politic ucrainean Vitalii Portnikov reiterează că Rusia s-a folosit de partidele PAS și PPDA pentru a pune stăpânire din nou pe Republica Moldova.

Putin triumfă

Analistul Vitali Portnikov de la Kiev, o serie de observatori politici de la București, fostul președinte georgian Mihail Saakașvili consideră că vina pentru degenerarea situației din Republica Moldova o poartă și partenerii occidentali care au mușcat momeala întinsă de Putin și au acceptat formarea unei coaliții contra naturii a dreptei cu socialiștii filoruși. Berlinul a fost dus de nas de Moscova, încheind un pact dubios cu Putin, fapt pentru care trebuie să plătească acum cetățenii R. Moldova.

Și-au destupat urechile

Fostul președinte al României, Traian Băsescu, pentru a salva cauza europeană la Chișinău, a îndemnat acumiștii, îndată după votarea moțiunii de cenzură, să negocieze cu PDM formarea unei noi majorități pro-occidentale. N-a fost auzit, din păcate. Liderul PDM, Pavel Filip, marți a sugerat și el că partidul său ar face o coaliție pro-europeană doar cu blocul ACUM. N-a fost auzit. Abia joi, odată cu instalarea guvernului Chicu, acumiștii parcă și-au desfundat urechile.

Ocheade ACUM către PDM

Așadar, joi, în ciuda refuzului acumiștilor de a dialoga în vederea formării unei alianțe pro-europene, liderul PDM a reiterat poziția democraților, subliniind încă o dată că partidul său ar  accepta să guverneze doar cu blocul ACUM. Se pare că de data aceasta Pavel Filip a fost auzit. Reprezentanții blocului ACUM le-au aruncat democraților în ședința de joi a Parlamentului niște ocheade pline de înțelesuri. Așadar, și președintele fracțiunii parlamentare PAS, Igor Grosu, și președintele Comisiei politică externă și integrare europeană, Iurie Reniță, i-au făcut niște aluzii lui Pavel Filip că în viitor n-ar fi exclusă o coaliție de guvernare ACUM-PDM. E un lucru salutar. Sper să nu fie prea târziu.

O platformă unionistă

De ce spuneam că ar putea fi prea târziu? Instalarea unui guvern marionetă a președintelui Dodon ar duce la o fracturare și ca rezultat, la o reconfigurare a forțelor politice.  Vor apărea  jucători noi pe scena politică. Deputatul neafiliat Octavian Țîcu anunță crearea unei platforme unioniste în Parlament, care se va extinde și în afara Legislativului. Reîntregirea cu România, consideră Octavian Țăcu, este singura posibilitate reală de redresare morală, socială și economică a Republicii Moldova, de îmbunătățire a vieții pentru toți cetățenii ei, indiferent de naționalitate: români,ucraineni, ruși, găgăuzi sau bulgari.

Băsescu contra Macron

Traian Băsescu și-a exprimat dezacordul miercuri, în plenul Parlamentului European, cu afirmațiile defetiste ale președintelui francez Emmanuel Macron privind Alianța Nord-Atlantică și apărarea europeană.  Fostul președinte al României a criticat tentativele unor state din vestul Europei de a înlocui NATO cu o armată europeană. Alocuțiunea lui Traian Băsescu este, de altfel, o mostră de discurs geopolitic robust, ancorat puternic în realitățile de azi. Cine ignoră realitățile și umblă cu capul în nori i-a adus pe ruși înapoi în Republica Moldova, le-a cedat Securitatea, Apărarea, Chișinăul, iar de joi și guvernul central. 

 

 

 

 

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.