Menu
Embed:

Cronica lui Bogatu, 1 Decembrie 2019

Dați un guvern ACUM-PDM!

Traian Băsescu a denunțat miercuri o situație paradoxală în Republica Moldova, unde trei partide pro-europene, având majoritatea în Parlament, îi permit lui Dodon să impună o guvernare pro-rusă minoritară. Fostul președinte al României a cerut UE să pună presiune pe formațiunile de opoziție de la Chișinău (blocul ACUM, condus de Maia Sandu și Andrei Năstase, și Partidul Democrat în frunte cu Pavel Filip) pentru a forma o nouă majoritate care să dea un Guvern pro-european.

Cu musca pe căciulă

Deși nu a nominalizat pe nimeni, Băsescu le-a reproșat într-un fel, în stilul său aluziv, unor politicieni europeni faptul că au mușcat din nada otrăvită, întinsă de Putin, și au susținut menținerea unei coaliții hibrid a două partide pro-europene cu o grupare pro-Kremlin. Federica Mogherini, fosta șefă a diplomației europene, care a susținut și ea Alianța Kozak, părea că se simte cu musca pe căciulă.

Riscurile planului Steinmeier

Chestiunea Republicii Moldova fost abordată în contextul discuțiilor pe tema Parteneriatului Estic. Traian Băsescu a lăsat să se întrevadă că un regim pro-rus la Chișinău dăunează intereselor  occidentale și periclitează reglementarea politică din Ucraina. El a cerut  respingerea planului Steinmeier pentru Ucraina, care ar putea duce la alipirea estului acestei țări la Rusia. Așa-zisul plan Steinmeier dă apă la moară lui Putin, întrucât impune alegeri într-un teritoriu ocupat de Rusia pe care Kievul nu-l controlează. Simptomatic este faptul că, simultan cu declarațiile lui Băsescu din Parlamentul European, ambasadorul UE la Chișinău, Peter Michalko, s-a întreținut la Chișinău cu membrii fracțiunii parlamentare a PDM. Liderul democraților, Pavel Filip, se pare că l-a înseninat pe înaltul său oaspete, asigurându-l că PDM rămâne o formațiune  pro-europeană capabilă să mențină echilibrul politic în Republica Moldova.  

Demisii în PSD

Sărbătorirea Zilei Marii Uniri în România ale loc la o săptămână după cel de-al doilea tur de scrutin prezidențial, câștigat, precum se știe, de candidatul dreptei românești Klaus Iohannis care a  repurtat o victorie categorică, întrunind peste 66 la sută din sufragii. După cum era de așteptat, de cealaltă parte a baricadei politice este mare suferință. Liderul PSD, Viorica Dăncilă, înfrântă în alegeri, a demisionat împreună cu întreaga conducere a partidului. Viorica Dăncilă, după cum ați urmărit în imagine, fusese flancată de doi lideri ai disidenței anti-Dragnea – fostul vicepremier Paul Stănescu și actualul președinte al Camerei Deputaților Marcel Ciolacu. Acesta din urmă va asigura interimatul funcției de președinte al partidului până la alegerea noului lider al PSD, iar cel dintâi va exercita funcția de secretar general în locul lui Mihai Fifor care a demisionat și el. Marcel Ciolacu a ținut să sublinieze că perioada în care o singură persoană dicta toate deciziile în partid a luat sfârșit. PSD reintră pe făgașul unei formațiuni în care va exista democrație internă, iar din acest punct de vedere, se pot întrezări similitudini cu Partidul Democrat de la est de Prut care, la fel ca PSD, după retragerea de la guvernare, a anunțat, prin gura noului său lider, Pavel Filip, că partidul se reinventează ca o formațiune a opiniilor și dezbaterilor libere.

Atac la principesă

Bucureștiul și Moscova joacă din nou pe contre. Un discurs eminamente patriotic și pro-atlantist al principesei Margareta a României, ținut acum 10 zile în fața corpului diplomatic, i-a scos din pepeni pe ruși. Kremlinul s-a arătat deranjat de faptul că fiica regelui Mihai al României, custodele Coroanei Regale, susține cu toată inima eforturile NATO de a stimula apărarea aliaților baltici, precum și a României, în contextul amenințărilor din partea Rusiei, subliniind importanța investițiilor în domeniul securității. Moscova a reacționat cu o brutalitate mitocănească prin intermediul Ambasadei Rusiei la București, principesa Margareta fiind ironizată ca ar fi hotărât să „probeze mantaua de strateg geopolitic”. Replica României n-a întârziat să vină. Ambasadorul rus la București a fost convocat la Ministerul de Externe, unde partea română a catalogat ca fiind inacceptabile poziționările misiunii diplomatice ruse. Atacul furibund  al Moscovei împotriva principesei Margareta a fost comentat de Artem Filipenko, directorul departamentului pentru regiunea Dunării și Mării Negre în cadrul Institutului Național pentru Studii Strategice al Ucrainei. Este cazul să spunem azi că Moscova s-a amestecat direct și ostentativ în alegerile prezidențiale din România, caută, prin diverse instrumente ale războiului hibrid, să submineze capacitatea ei de apărare, iar schimbarea de regim la Chișinău este o lucrătură rusească menită să țină în șah și România, și NATO la frontierele sale estice. 

Merkel contra Macron

Despre pericolul rusesc a vorbit deunăzi și cancelarul german Angela Merkel. Ea a  avertizat că Alianța Nord-Atlantică este indispensabilă, deoarece în prezent Europa nu-i în stare să se apere de una singură, fără NATO. Comentariile liderului de la Berlin se constituie de fapt într-un reproș la adresa președintelui francez Emmanuel Macron care declarase anterior că NATO s-ar afla în moarte cerebrală. 

Trump în Afganistan

Între timp, cu prilejul Zilei Recunoștinței, președintele Trump a efectuat o vizită surpriză în Afganistan. Călătoria sa a fost ținută secretă până la aterizare. Nici ziariștii care îl însoțeau nu știau unde merg. Trump s-a pozat împreună cu soldații și a mâncat o porție de curcan, după care a susținut un discurs, într-un hangar, lăsând să se înțeleagă că dacă nu va fi un acord de pace, militarii americani vor rămâne să lupte cu jihadiștii până la victoria totală.

Ziua Marii Uniri

Astăzi e sărbătoarea națională a României. Acum 101 ani a fost scrisă pagina poate că cea mai sublimă a istoriei noastre.

Patriotismul luminat

La 1 Decembrie 1918 s-a încheiat procesul istoric în urma căruia toate provinciile  locuite de români, Transilvania, Banatul, Basarabia și Bucovina, s-au unit într-un singur stat național și unitar. Ziua Națională în mod tradițional este sărbătorită an de an și la Chișinău. Săptămâna aceasta Filarmonica Națională a găzduit  un concert de muzică clasică, dedicat Marii Uniri. Astăzi, România, țara  de la marginea Europei altădată, singură în fața bolșevismului sovietic, se transformă într-o putere regională, iar odată cu reînnoirea puterii politice, are șansa, după cum scrie Mihai Neamțu, să fie dusă mai departe de patriotismul lucid, elanul unionist, conservatorismul luminat, pragmatismul modern și curajul de-a apăra familia, credința și tot ce-i mai bun în tradiția națională. Iată un model demn de urmat pentru partea poporului român de la est de Prut, iar ziua de 1 Decembrie e un prilej potrivit să ne gândim la asta. 

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.