Menu
Embed:

Cronica lui Bogatu, 8 Decembrie 2019

Filat scapă de închisoare

Evenimentul săptămânii este eliberarea condiționată a fostului premier Vlad Filat din închisoare. Nu dorim nimănui să putrezească în pușcărie, de aceea când cineva scapă legal de pârnaie, acest fapt, ne bucură, desigur. Totuși, modul  netransparent în care a ieșit el din închisoare în toiul unei campanii politice purtate împotriva oligarhiei și corupției, pentru o justiție independentă, a fost pe cât de șocant, pe atât de suspect. Mai cu seama că Filat și Șor sunt inculpații principali în dosarul devalizării băncilor. Fostul premier a fost arestat acum patru ani de zile și ceva după ce Parlamentul i-a ridicat imunitatea. Deși în faza inițială a negat tot, Filat a recunoscut și a regretat ulterior că a acceptat diverse servicii pe care i le-a făcut Șor, desemnat de el director al Băncii de Economii. Cu alte cuvinte, fiind  înalt funcționar, a primit foloase din partea unui om de afaceri, fapt pe care legea îl cataloghează drept act de corupție. Nu voi stărui asupra declarațiilor lui Vlad Filat făcute după ieșirea din închisoare. El se bucură ca a scăpat de pușcărie și, omenește vorbind, poate fi înțeles. Însă prolixu-i discurs nu lămurește motivele obscure ale punerii sale în libertate.

Dăunează tuturor

Salvarea de la zdup a ex-premierului nu convine nici lui Igor Dodon, nici Maiei Sandu. Eliberarea unui inculpat important în furtul miliardului în condițiile în care circumstanțele acestui jaf nu au fost încă elucidate, iar banii nu sunt recuperați, arată ca dracul. În această situație, și Dodon, și Maia Sandu vor fi suspectați de intenții necurate. Cel dintâi este deja acuzat că ar fi dependent de Filat. Renato Usatîi, de exemplu, susține că ar exista un film care dovedește că Dodon a luat bani de la Filat pentru un vot favorabil în Parlament. Nu contează dacă este adevărat sau nu ceea ce se zvonește prin târg. Gura lumii este slobodă. Oricum ai suci-o, subita punere în libertate a fostului prim-ministru dă apă la moară cârcotașilor. În aceste împrejurări, și Igor Dodon, și Maia Sandu, dacă ar fi depins doar de ei eliberarea lui Filat, ar măsura de două ori înainte de a tăia o dată. Nu degeaba se bălăcăresc astăzi reciproc, dând vina unii pe alții.

Între ciocan și nicovală

De cealaltă parte, Maia Sandu spune că nu ea, ci justiția lui Dodon l-a eliberat pe Filat din pușcărie. În urma acestui joc pe contre, fostul premier s-a văzut înghesuit între ciocan și nicovală. Nu degeaba caută să disculpe ambele părți, afirmând că nici președintele republicii, nici fosta prim-ministră nu ar avea vreo implicare în scoaterea sa din închisoare.

Balamucul iscat în jurul ieșirii din închisoare a ex-premierului folosește intereselor Moscovei la Chișinău. Descătușate de autoritarismul lui Plahotniuc, cele trei puteri ale statului, în loc să se elibereze de dictatul politic,  au luat-o razna. Chișinăul a ajuns să fie guvernat direct de la Moscova prin politicienii și magistrații corupți și șantajabili sau pur și simplu prin idioții utili. Comedia eliberării lui Filat din detenție induce o stare de anarhie în viața publică moldovenească. Spulberă speranțele cetățenilor într-o societate și o clasă politică mai curată. Transformă într-o farsă întreaga luptă împotriva corupției, profanează interminabilele campanii pentru o justiție independentă.

Ceadâr-Lunga pentru Moscova

Vlad Filat a fost eliberat din închisoare chiar în toiul tapajului provocat de intențiile președintelui Dodon și a guvernului Chicu de a construi, în interesele Kremlinului, un aeroport internațional la Comrat sau la Ceadâr-Lunga care ar putea fi folosit de Rusia drept bază militară în sudul Basarabiei indiferent de orientarea politică a viitoarelor guvernări de la Chișinău. Se creează impresia că cineva a înscenat scandalul pentru a distrage  atenția de la dubioasele planuri ale regimului Dodon. Sunt mai multe semne că șeful statului execută o comandă a Kremlinului care profită de instalarea unui regim vasal la Chișinău pentru a crea o infrastructură anti-NATO în Republica Moldova. Pretinsa atragere a unor investitori privați din străinătate pentru construirea unor aeroporturi la Bălți sau Ceadâr-Lunga, anunțată de Dodon, maschează infiltrarea în Republica Moldova a oligarhilor de curte a președintelui Putin.

Anturajul Maiei

Nu eu spun asta. O face un deputat al blocului ACUM. Ce-i drept, Octavin Țîcu, căci despre el este vorba, a părăsit Partidul Platforma DA și a candidat în alegerile locale din partea Partidului Unității Naționale. Deși, formal vorbind, mai face parte din ACUM, este un disident și critic necruțător al liderilor PAS și PPDA pe care îi apostrofează pentru antiunionism și moldovenism voalat. Potrivit lui Țîcu, morala fabulei ar fi următoarea: cât au fost la guvernare, Maia Sandu și oamenii ei au cultivat „națiunea civică moldovenească”, iar astăzi, când s-au pomenit într-o situație dificilă, caută sprijin în România. Exact ca și Igor Dodon, care vorbește de „frații români”.

Asasini GRU din Moldova

În Munții Alpi din Franța au fost deconspirați 15 spioni ai serviciului militar de informații al Rusiei (GRU) specializați în asasinate și sabotaj. Potrivit publicației Le Monde, care citează surse apropiate operațiunii speciale franceze, asasinii rușii au acționat în ultimii ani în mai multe țări, printre acestea numărându-se și Republica Moldova. Spionii făceau parte dintr-un grup de elită al GRU, iar unul dintre agenții ruși a fost implicat în cazul răsunător de otrăvire a fostului agent Serghei Skripal și a fiicei sale Iulia, în martie 2018. Ucigașii ruși au îndeplinit misiuni în Bulgaria, Moldova, Muntenegru și alte țări. În ultimul timp, serviciile de contrainformații occidentale cooperează strâns, formând grupuri comune de lucru, pentru a destructura rețelele ruse de spionaj clasic și cibernetic.

Summitul NATO

Reuniți marți și miercuri la Londra cu prilejul aniversării a 70-ea de la fondarea NATO, cei 29 de aliați au  depășit disensiunile și au adoptat planuri de apărare a Poloniei și Țărilor Baltice în fața amenințării ruse. Dihonia în Alianță fusese stârnită recent, precum se știe, de președintele francez Emmanuel Macron care vorbise anterior despre „moartea cerebrală a NATO”. Aspru criticat de președintele Trump și cancelarul Merkel, liderul de la Paris a evitat la Londra acest subiect, insistând asupra  „inamicului comun” pe care-l reprezintă terorismul. 

China și Rusia, amenințări
În declarația finală, Alianța și-a reafirmat susținerea pentru articolul 5 al Tratatului NATO care obligă toate statele să vină în ajutorul aliatului atacat din afară. Summit-ul avertizează din nou în privința „acțiunilor agresive” ale Rusiei, care constituie o amenințare pentru securitatea euro-atlantică. În premieră absolută, în Declarația finală este menționat pericolul reprezentat de China. Totuși, NATO s-a angajat să depună eforturi pentru a converti amenințarea chineză într-o oportunitate de cooperare reciproc avantajoasă.

Fără ajutor românesc

Sprijinul financiar românesc nu va mai continua în parametrii conveniți anterior. Ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu, în cadrul unei întrevederi cu omologul său de la Chișinău, Aureliu Ciocoi, în marja reuniunii Consiliului Ministerial al OSCE de la Bratislava, a declarat pe șleau că schimbarea guvernării în R. Moldova este contrară intereselor cetățenilor, deoarece periclitează reforma justiției. În aceste condiții, șeful diplomației de la București a dat de înțeles că sprijinul României nu va mai continua în parametrii preconizați, iar asistența occidentală va  fi reevaluată. De bună seamă, dle Dodon, unde dai și unde crapă!

 

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.