Menu
Embed:

Cronica lui Bogatu, 29 Decembrie 2019

Noii oligarhi sunt ruși

Săptămâna a început cu un scandal monstru legat de cedarea Aeroportului Internațional Chișinău unui obscur multimilionar rus, scandal ale cărui reverberații, deși se vor mai potoli nițel în zilele de revelion, vor reveni în forță și la anul, riscând să provoace un țunami politic. Deputatul Platformei DA, Alexandru Slusari, amenință deja cu o moțiune de cenzură după încheierea sărbătorilor de Crăciun. Putin a pus stăpânire pe cel mai râvnit obiectiv strategic moldovenesc, folosindu-se de oligarhul său de curte Andrei Goncearenko. Să nu vă amăgească comentariile negative sau dezvăluirile confuze ale președintelui Dodon. Nu-i exclus ca reacția șefului statului să facă parte din operațiunea rusească de manipulare a opiniei publice. 

Face pe niznaiul

Deși cu ceva timp în urmă se lăuda că va aduce în fruntea Aeroportului Chișinău un investitor rus, Dodon acum face pe niznaiul. Susține că Goncearenko ar fi omul lui Șor, iar el habar n-are.

Filaj clandestin

Pentru a dezminți orice implicare personală în cedarea aeroportului, președintele republicii încearcă să de-a vina pe fostul premier Maia Sandu, iar ca să pară mai credibil, declară că ar fi primit informații de la SIS care ar fi filat-o pe aceasta, înregistrând pe ascuns întrevederea ei cu Nathaniel Rothschild.  Dodon, volens-nolens, mărturisește astfel comiterea unei crime, deoarece filajul și filmarea cu camera ascunsă este permisă doar în baza unui mandat al procurorului care nu există. Nu e de mirare că SIS îl contrazice pe Dodon și neagă filarea fostei șefe de guvern. În același timp,  vicepreședintele PAS, Igor Grosu, crede că Maia Sandu ar fi fost filată de un serviciu secret creat în cadrul Ministerului Apărării. Oricum, Două lucruri sunt certe deocamdată. Primul. Dodon a primit informații operative obținute pe cale ilegală și este pasibil de pedeapsă. Al doilea. Preluarea aeroportului a fost o operațiune secretă a rușilor și tocmai ei au comandat filajul.

Un magnat fals

Iată câteva argumente doveditoare că la mijloc e o operațiune a serviciilor secrete ruse. Primul. Andrei Goncearenko este originar din Leningrad și a dat senzația că s-ar fi  îmbogățit peste noapte după cea a ajuns Putin șef de stat. Doi. Goncearenko a încăput în cercul restrâns al oamenilor Kremlinului datorită lui lui Arcadi Rotenberg, prietenul și partenerul de judo din copilărie al lui Putin. Și trei. Gonceareko este un fals miliardar. Un alt violoncelist Raldughin. Deși  a cumpărat cel mai scump imobil din Londra, el oficial nu intră în lista Forbes a celor mai bogați cetățeni ai Rusiei. Altfel spus, este o făcătură folosită de Moscova pentru a pune mâna pe valorile altor state.

Poarta spre Transnistria

De altfel, chiar  Dodon recunoaște că din punct de vedere antreprenorial este un nonsens preluarea aeroportului în condițiile în care activele acestuia sunt blocate. Luându-l gura pe dinainte, el a presupus că Rothschild a renunțat la aeroport tocmai pentru că există riscul să apară concurență pe piața aeriană în urma construcției încă a două aeroporturi. De ce în acest caz Goncearenko nu se teme nici de activele blocate, nici de concurență? Pentru că Rusia urmărește nu profitul, ci interesul militar-strategic în Republica Moldova. De bună seamă, asistăm la un caz de înaltă trădare. Rusia ne confiscă ziua în amiaza mare obiectivele strategice, readucând Basarabia la condiția unei gubernii țariste. Unii au fost naivi, alții trădează în mod deliberat. Nu-i exclus totodată ca Dodon să nu fi cunoscut toate detaliile operațiunii ruse de preluare a aeroportului. După ce au pus stăpânire pe Republica Moldova, rușii se descurcă de unii singuri. Dodon pentru ei e un fel „de președinte paravan Funt” din romanul „Vițelul de aur” de Ilf și Petrov. Cu alte cuvinte, e un om de paie în spatele căruia își face mendrele Moscova.

L-au sfidat pe Buquicchio

Și cum de la tragic până la comic adesea e un singur pas, autoritățile moldovenești nu au evitat să calce prin străchini. L-au invitat pe Gianni Buquicchio, președintele Comisiei de la Veneția, să se pronunțe asupra Legii CSM în special și a reformei puterii judecătorești în general. Acesta a sosit la Chișinău acum o săptămână și a rămas cu ochii în soare, chiar dacă ministrul Justiției, Fadei Nagacevschi, i-a promis solemn  să  țină seama de avizul Comisiei de la Veneția și l-a asigurat că are tot respectul puterii de la Chișinău. Nu mică însă i-a fost mirarea dlui Buquicchio să  vadă că penibilul nu are margini la Chișinău. Proiectul asupra căruia i s-a cerut părerea președintelui Comisiei de la Veneția era ca și votat în Parlament. Reforma justiției pe care o mimează actuala guvernare e o înșelăciune ordinară. Putin, care a pus stăpânire pe R. Moldova, are nevoie de infrastructură militară în apropiere de frontiera NATO și de acces la baza sa militară din Transnistria. Restul pentru el e zeamă de varză și literatură.

Crăciunul misionar

Săptămâna aceasta am sărbătorit Crăciunul pe stil nou. Biblia nu spune clar când s-a născut exact Iisus. Potrivit mai multor teologi, printre ei se numără și patriarhul României Daniel, prin secolul III al erei noastre s-a optat pentru data de  25 decembrie, care era sărbătoarea romană a solstițiului de iarnă, pentru a încuraja astfel convertirea păgânilor la creștinism. Astfel, data nașterii Mântuitorului are o semnificație misionară. Azi majoritatea absolută a creștinilor de pe glob sărbătoresc Crăciunul la 25 decembrie. În această zi Papa Francisc a oficiat un serviciu divin la Vatican. 

Prigoana creștinilor

De Crăciun este cazul să spunem că ultimul deceniu este, din păcate,  o perioadă de prigoană fără precedent în epoca modernă a creștinilor. Potrivit unui studiu realizat la cererea ministrului de Externe britanic Jeremy Hunt, 80 la sută dintre cei persecutați în lume sunt în prezent creștini, iar situația lor se înrăutățește. 245 de milioane de catolici, protestanți sau ortodocși  au avut de suferit de diverse forme de prigoană.  În Nigeria în 2018 au fost asasinați 4 mii de creștini. În China comunistă preoții sunt arestați, s-a ajuns până-n într-acolo încât regimul cere rectificarea evangheliilor. Să ne rugăm pentru protecția lor.

Stilul  nou

În Republica Moldova sărbătorirea Crăciunului la 7 ianuarie, pe stil vechi,  a fost impusă sub ocupația țaristă și menținută în perioada sovietică, întrucât Biserica Ortodoxă Rusă refuză celebrarea Crăciunului pe 25 decembrie. Având în vedere acest fapt, Mitropolia Basarabiei, pentru a nu forța lucrurile, a acceptat celebrarea Crăciunului pe stil vechi, dar încurajează și trecerea enoriașilor la stilul noi. Vine să confirme acest fapt și Biserica Sfânta Treime din Chișinău care a fost neîncăpătoare la 25 decembrie. De aproape un deceniu, 25 decembrie e zi liberă și în Republica Moldova, ca și în România sau în majoritatea absolută a țărilor lumii, spiritul principalei sărbători a creștinătății câștigând teren prin părțile noastre. Cum perioada sărbătorilor de iarnă este lungă, face o pauză și cronica noastră. Ne vom revedea în a doua jumătate a lunii ianuarie.

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.