Menu
Embed:

Cronica lui Bogatu, 19 Ianuarie 2020

Dat de gol de Erdogan

În luna septembrie 2018, Serviciul de Informații și Securitate, încălcând legislația națională și convențiile internaționale, a expulzat în Turcia 7 profesori din rețeaua de licee „Orizont”, care locuiau și munceau perfect legal în Chișinău.  R. Moldova fusese condamnată la CEDO pentru această acțiune, iar Igor Dodon era suspectat din capul locului că s-ar ascunde în spatele  extrădării ilicite a cetățenilor turci, deoarece anterior se lăudase că președintele Recep Erdogan îi promisese să repare palatul prezidențial de la Chișinău. Președintele moldovean niciodată nu și-a recunoscut vina, dar în luna decembrie a anului trecut l-a dat de gol chiar liderul de la Ankara. Președintele Turciei este deranjat că liceele „Orizont” sunt subvenționate de mișcarea spirituală a savantului și cugetătorului turc  Fethullah Gülen, un adept al toleranței, democrației și pluralismului cultural. Regimul de la Ankara îl acuză pe liberalul predicator turc de terorism fără nicio probă. Adepții lui Gulen sunt vânați, răpiți și aruncați în pușcărie, după cum s-a întâmplat și cu profesorii turci de la Chișinău. Și de parcă complicitatea lui Dodon n-a fost destulă, Erdogan îi mai cere acestuia să transmită liceele „Orizont” către fundația oficială a statului turc.

Dodon se justifică

Dodon nu a avut nicio replică la Ankara, la Chișinău însă, încolțit de reporteri, s-a văzut silit să se justifice. Igor Dodon încearcă să dea vină pe fostul guvern de la Chișinău, prefăcându-se că nici usturoi n-a mâncat și nici gura nu-i miroase. A nenorocit niște oameni nevinovați, iar acum încearcă să scape basma curată. Profesprul Yasin Odzil a fost condamnat în Turcia la 12 ani de închisoare, colegii săi de la 6 la 9 ani de detenție .

Răpire de persoane

În 2018 a avut loc o ordinară răpire de persoane. Cei șapte profesori turci au fost însoțiți sub escortă până în Turcia, la bordul unei aeronave charter de către ofițeri SIS. În operațiunea ilegală de extrădare au fost implicați și angajați ai Inspectoratului General al Poliției de Frontieră. Pentru această sechestrare de persoane  trebuie  să răspundă cei care au săvârșit-o, iar Dodon, interesat să obțină pomana promisă de Erdogan, a fost neîndoios persoana care a comandat crima. Ne-a spus-o chiar Erdogan, nu există niciun dubiu.

Putin schimbă guvernul

Sub regimul unui fost ofițer KGB până și schimbarea guvernului în Rusia decurge ca o operațiune secretă. Premierul Dmitri Medvedev a demisionat pe neprins de veste miercuri după un discurs fluviu de o oră susținut de Putin. Nu a existat niciun zvon în ajun că guvernul va cădea. Șeful Executivului a făcut anunțul la televiziune, apărând alături de Vladimir Putin. Nu numai presa, ci și membrii guvernului habar n-aveau că urmau să demisioneze. Miniștrii Cabinetului Medvedev au declarat că nimeni nu era la curent cu intenția lui Dmitri Medvedev. Vestea a picat „ca fulgerul”, a menționat un ministru sub acoperirea anonimatului.

Țar pe viață

Noul prim-ministru e un cvasianonim, Mihail Mișustin. Liderul de la Kremlin nu pentru prima oară desemnează pe te miri cine în fruntea guvernului: în 2004 a fost Fradkov, iar în 2007 Zubkov, niște  cvasinecunoscuți care urmau să scoată în evidență distanța imensă dintre Putin și oricine dintre subalternii săi. Mișustin nu face parte din cercul strâmt al camarazilor lui Putin din Sankt-Petersburg, iar acest fapt este un semnal că el nu are cum fi succesorul la președinția Rusiei. Va  sfârși, probabil, ca  Dmitri Medvedev, care l-a servit credincios pe Putin, încălzindu-i patru ani fotoliul de președinte al țării, iar acum este trecut pe linie moartă  pentru a netezi drumul unei pretinse reforme menite să-l ajute pe liderul de la Kremlin să rămână țar și după expirarea în 2024 a celui de-al patrulea mandat prezidențial. Schimbările anunțate nu lămuresc viitorul lui Putin, ci îl mușamalizează și mai mult.  Rămâne un mister ce formă va îmbrăca puterea sa când nu va mai fi oficial șef al statului. Deocamdată un lucru este cert. În Rusia, unde, conform modificărilor constituționale propuse, președinții curților de justiție vor fi destituiți de Consiliul Federației la propunerea președintelui, iar legislația națională va avea prioritate asupra dreptului internațional, are loc de fapt un puci constituțional. 

Indezirabil în SUA

Secretarul de stat, Mike Pompeo, a anunțat luni pe site-ul Departamentului de Stat american că fostul lider al PDM Vlad Plahotniuc și familia acestuia au primit interdicție de intrare în SUA, din cauza acțiunilor de corupție care au subminat justiția și au compromis procesele democratice în Republica Moldova. Sancțiunea aplicată pare a fi consecința deturnării cursului european în urma instalării unui cabinet de buzunar al președintelui Dodon. Nu degeaba Pompeo sugerează că decizia luată transmite un semnal puternic actualei guvernări de la Chișinău. Și ambasadorul SUA, Dereck J Hogan,  dă de înțeles că abandonarea reformelor  menite să asigure independența justiției va submina încrederea internațională în guvernul Chicu. SUA l-au susținut pe Plahotniuc, mai cu seamă în zilele  crizei guvernamentale din 2015, însă de la un timp au început să-l considere responsabil pentru derapajele antidemocratice din 2018 care, în opinia americanilor, au subminat statul de drept și, în consecință, au diminuat capacitatea de rezistență a Republicii Moldova în fața ofensivei politice a Rusiei. 

Iohannis întoarce foaia

Președintele României, Klaus Iohannis, a pus la îndoială faptul că actualul executiv de la Chișinău ar fi dispus să continue reformele în justiție și să urmeze un parcurs european. În aceste circumstanțe, a spus el, în cadrul reuniunii anuale a ambasadorilor acreditați la București,  România va continua doar proiectele care sprijină direct cetățenii din Republica Moldova, dând de înțeles că guvernul Chicu nu va beneficia de finanțare românească.

România dă, Rusia ia

În ultimul deceniu România a oferit Chișinăului circa 500 milioane de euro, a reparat toate grădinițele de la est de Prut,  a donat 190 de microbuze școlare, a modernizat Institutul Mamei și Copilului de la Chișinău , acordă anual  mii de burse pentru liceeni, studenții și masteranzii basarabeni ș.a.m.d.. Miliarde de dolari au venit în același răstimp din SUA și UE. Și care-i recunoștința? Dodon, PSRM, actualul guvern fac ochi dulci tot Rusiei care nu ne-a dat nicio lețcaie. Cine circulă mai des prin  această republică poate întâlni practic în fiecare raion panouri pe care este scris că drumul, școala  sau grădinița au fost reparate sau construite cu ajutorul SUA, UE sau României, nu veți găsi nici un panou însă, vorba ambasadorului Daniei Ioniță, pe care să fie scris că obiectivul cutare a fost renovat  cu ajutorul Rusiei. Și asta pentru simplul motiv cu un atare ajutor nu există.

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.