Menu
Embed:

Cronica lui Bogatu, 26 Ianuarie 2020

Fratele rătăcit

De la o vreme mă așteptam ca Igor Dodon  să încerce iarăși să se pună bine pe lângă România. Economia națională e la pământ. Starea infracțională este mai proastă ca oricând. Izolarea politică fără precedent a Republicii Moldova și vistieria ei goală îl forțează pe președintele pro-rus să caute favoarea Bucureștiului. Cel care până mai ieri blama România pe o nimică pe ceas, astăzi a schimbat placa. Dodon insistă pe faptul că România este partenerul strategic al Republicii Moldova. 

Curată ipocrizie

Cuvinte  adevărate. Românii de dincolo de Prut sunt frați cu cei de dincoace. Suntem un neam divizat în două state românești. Numai că vorbele bune ale președintelui sună fals din gura unui pretins frate care până mai ieri a înjurat România ca la ușa cortului. Până la urmă, ar fi creștinește să fie iertat. Dar pentru asta  trebuie să facă dovada că s-a pocăit. Dodon însă nici măcar scuze nu și-a cerut. Dimpotrivă, continuă să facă impresia, vorba colegului Nicolae Negru, că mai curând e curierul lui Putin decât președinte al R. Moldova. Așa că vorbele sale dulci, până la proba contrarie, sunt curată ipocrizie. Nu-l crede nimeni.

Fără Kozak și Ceaika

Doi dintre înalții demnitari ruși cei mai implicați în afacerile Republicii Moldova, Dmitri Kozak și Iurie Ceaika, au dispărut din prim-planul politicii ruse în urma schimbărilor  fulgerătoare făcute în ultimele zile de președintele rus Putin. Cu o viteză cosmică fuseserăt elaborate o serie de amendamente la Constituție, care au și fost votate în prima lectură de Duma de Stat. Mai mulți observatori politici internaționali ironizează că cu o așa iuțeală se fac de obicei loviturile de stat nu modificări în constituție.

Ministra incultă a culturii

Comentarii sarcastice pe internet a provocat mai cu seamă numirea Olgăi Liubimova în funcția de ministru al culturii. Fostă jurnalistă TV, iar apoi funcționară în Comitetul de stat pentru cinematografie, aceasta a oripilat opinia publică prin postările sale indecente pe rețelele sociale, unde e recunoaște că nu este un om cult, că nu frecventează muzeele și expozițiile, ignoră teatrul, că habar n-are care este rostul societății civile și nu înțelege de ce oamenii participă la mitinguri de protest, deoarece  în relația cu statul mai bine să joci bine rolul de victimă a violului și chiar să încerci să simți oarecare satisfacție de pe urma acestui fapt. Liubimova a fost inclusă în guvern la inițiativa noului premier care și-a ales singur miniștrii, cu excepția portofoliilor strategice care au fost convenite cu Putin.

Resovietizarea Rusiei

Absența lui Kozak, dar mai cu seamă retrogradarea procurorului general Iuri Ceaika, al cărui fiu, supranumit în Rusia regele gunoiului, făcea afaceri obscure cu fratele lui Dodon, îi vor crea probleme președintelui moldovean. Mai grav însă este faptul că  amendamentele constituționale care însoțesc schimbarea guvernului rus își propun lichidarea până și a ultimelor aparențe ale democrației și transformarea Rusiei într-o Uniune Sovietică revopsită, cu o constituție de fapt inspirată de Constituția lui Stalin din anul 1936.

KGB își așterne viitorul

Andrei Illarionov, fostul consilier al lui Putin, istoricul Mark Solonin, politologul Andrei Piontkovski și alții consideră că schimbările întreprinse trebuie să aducă liniștea în tabăra clanului de kgb-iști pe care Putin i-a făcut miliardari și i-a pus să stăpânească Rusia în numele său. Secin, Bortnikov, Narîșkin,  Rotenberg, Patrușev și alți membri ai camarilei prezidențiale doresc să-și păstreze privilegiile și în era post- Putin, pentru că, orice s-ar spune, actualul lider de la Kremlin este totuși un muritor. Pentru a-și perpetua puterea, potrivit cunoscutului profesor Valeri Solovei, ei insistă ca Rusia să revină la modelul sovietic de guvernare, puțin adaptat, desigur, la rigorile secolului al XXI-lea. Metaforic vorbind, KGB își așterne azi puterea ca să poată dormi liniștit mâine. Ca rezultat, din guvern sunt eliminații ultimii miniștri cvasi-liberali care optau pentru o economie de piață. La conducere au rămas doar adepții cursului dur antioccidental care își doresc o simbioză a capitalismului de stat cu un control guvernamental asupra individului de tip stalinist. Sovietizarea Rusiei înseamnă și o încercare de a reface măcar parțial URSS, crede Valeri Solovei, iar asta nu exclude un nou război pentru readucerea Ucrainei pe orbita Moscovei. Este limpede că o nouă agresiune a Rusiei împotriva  Ucrainei pentru a crea un coridor spre Crimeea înseamnă și ocuparea regiunii Odessa și deci a sudului Basarabiei, fapt ce afectează Republica Moldova. Să dea Domnul ca ipotezele lui Illarionov sau Solovei să nu se adeverească, însă experiența ultimelor ani ne-a învățat că de la Putin te poți aștepta la orice. De aceea, nu-i cazul să ne liniștim la modul nepermis.

Ce ascund scumpirile?

Un val de scumpiri s-a abătut asupra Republicii Moldova după sărbătorile de iarnă. Au explodat prețurile la alimente, carburanți, energia electrică. Se scumpesc până și programele sociale. Prima casă, de exemplu. Situația creată i-a luat prin surprindere până și pe guvernanți  care fac niște comentarii confuze, contrazicându-se unul pe altul. Premierul Chicu, de exemplu, caută  să liniștească spiritele, explicând că în economia de piață prețurile sunt dictate de piață, nu de guvern.

 Chicu da, Dodon ba!

Însă abordarea premierului său nu-i pe placul președintelui care pare  extrem de  deranjat de scumpirile debordante într-un an electoral, când va trebui să lupte pentru un nou mandat prezidențial. Dodon îl contrazice pe Chicu și amenință petroliștii cu unele măsuri punitive pe care ar putea să le ia statul împotriva lor, dacă prețurile nu vor înceta să crească.

Stat neguvernabil?

Scumpirile trezesc  îngrijorarea populației, fermierii protestează și cer ajutor statului,  iar experții anticipează majorarea prețurilor și în alte ramuri ale economiei. Se creează impresia că R. Moldova devine neguvernabilă. Scumpirile de după 1 ianuarie 2020 sunt preponderent consecința unei debordante inflații ascunse și a conjuncturii internaționale, fiind dictate de piață, premierul Chicu are dreptate. Totuși, incapacitatea lui Dodon de a struni creșterea prețurilor strategice într-un an electoral dovedește că situația în economie scapă de sub control președintelui și guvernului care se văd atrași astăzi într-un război mafiot cu diferite cercuri de interese rivale.

Incident ruso-american

În Siria de-a lungul ultimilor ani au avut loc mai multe  confruntări directe între trupe leruse și cele americane, însă de fiecare dată Moscova nu a recunoscut paternitatea forțelor  sale, dând  vina pe pretinșii  mercenari din companiile militare GRU, tip Wagner.. În consecință, sute de militari ruși au murit, revenind acasă în coșciuge. Însă marți dimineață s-a produs un incident pe care Moscova nu are cum să-l ascundă. Trupele Statelor Unite au oprit în nord-estul Siriei o patrulă rusească.  Patru blindate  ale forțelor  americane au blocat șoseaua, somându-i pe ruși să facă cale întoarsă, iar aceștia din urmă s-au văzut constrânși să se conformeze. Incidentul  demonstrează o dată în plus că americanii, așa cum nu ezită  în Siria să-i înfrunte pe ruși, nu vor ezita să riposteze, după cum insinuează unii comentatori, nici în țările baltice sau în alte state europene, dacă Putin se va încumeta să le atace.

Kievul regretă și rectifică

O declarație a președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, a scandalizat românii oriunde s-ar afla ei. Motivul fusese formularea că „Bucovina de Nord a fost ocupată de români“, potrivit discursului în limba engleză postat pe site-ul președinției de la Kiev. De bună seama, întreaga Bucovină a fost  parte a principatului Moldovei când Ucraina nu exista ca țară.  Ministerul român de Externe a cerut explicații Kievului care a reacționat prompt, precizând că la mijloc e o greșeală de comunicare, iar Ucraina nu a dorit să ofenseze nici România, nici Polonia și nici Cehoslovacia.   Ambasadorul Ucrainei la București, Oleksandr Bankov, recunoaște că declarația lui Zelenski a fost tradusă d ucrainene. Sunt de acord cu Iulian Chifu, fostul consilier prezidențial de la București, că acest incident nu ar trebui să afecteze relația celor două state românești  cu o Ucraină luptătoare care înfruntă agresiunea rusă.

 

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.