Menu
Embed:

Cronica lui Bogatu, 2 Februarie 2020

PSRM, sub urmărire penală

PSRM, suspectat de finanțare externă ilegală din Rusia, este pus sub urmărire penală. Partidului Socialiștilor va fi cercetat în cadrul a două dosare separate. Unul vizează finanțarea PSRM din exterior, altul – spălarea banilor de către socialiști. Dodon, parcă anticipând acțiunile procurorilor, a încercat să pună presiune pe ei, afirmând în ajun că acuzațiile ce i se aduc nu s-ar fi confirmat. De fapt, urmărirea penală a socialiștilor pentru spălarea de bani în campania electorală a fost pornită încă în 2016, însă procesul fusese tergiversat. Ulterior, în iunie 2019, a fost deschis încă un dosar penal în legătură cu apariția în spațiul public a unor înregistrări, unde Igor Dodon, în discuția cu Vlad Plahotniuc, recunoaște că primea lunar de la Moscova câte 700 mii de dolari pentru finanțarea PSRM. În iulie 2019 însă Procuratura Generală a dispus încetarea urmării penale. În noiembrie ancheta a fost redeschisă, numai că Viorel Morari, fostul șef al PA, a comasat cele două dosare. Joi Procuratura Generală a anunțat că urmărirea penală a fost reluată în cadrul a două dosare distincte, iar comasarea lor nu se justifică.  

Dovezi indubitabile

De-a lungul ultimilor trei ani și ceva în mass-media au apărut mai multe anchete care demonstrează că în 2016 campania lui Igor Dodon pentru alegerile prezidențiale a fost finanțată clandestin de ruși prin offshore-urile din Bahamas. Concomitent, nimeni nu a pus la îndoială autenticitatea filmelor difuzate în iunie 2019 în care Dodon i se lauda lui Plahoniuc că încasează lunar bani din Rusia pentru PSRM. Toate aceste dovezi par indubitabile și în mod normal, Dodon, dacă ar fi un om onest, ar fi trebuit să 

Capul lui Dodon

Președintele republicii trebuie imediat suspendat din funcție și tras la răspundere penală, reiterează deputatul din blocul ACUM Iurie Reniță. El nu pentru prima oară, metaforic vorbind, cere capul lui Dodon. Deputatul a prezentat anterior, precum se știe, o serie de acte care, în opinia sa, certificau finanțarea rusească a președintelui. Reluarea urmăririi penale a PSRM nu dovedește, desigur, că Procuratura Generală a devenit independentă, dar e un semn bun totuși. Joi procurorul general Stoianoglo a promis că instituția pe care o conduce nu va mai fi o bâtă politică și va demonstra că la noi nu există persoane intangibile. Pentru a-și proba independența, procurorii trebuie să tragă la răspundere corupții din vârful puterii, altă cale nu-i. Inculparea lui Dodon s-ar constitui într-un prim semn că justiția se schimbă în bine. 

Conducătorul suprem 

Bomboana de pe tortul reformei constituționale din Rusia o constituie ultima inițiativă legislativă despre care s-a aflat miercuri. Grupul de lucru al Dumei de Stat a propus ca funcția de președinte al Rusiei să fie înlocuită cu una nouă numită „conducătorul suprem” (верховный правитель). Dacă această inovație va fi aprobată, Putin practic rămâne pe viață în fruntea statului rus. Ideea de a da Rusia pe mâna unui „conducător suprem” nu-i nouă. De ani buni pentru asta pledează Vladimir Jirinovski, liderul extremei naționaliste din Duma de Stat. 

Epigonii lui Kolceak

Rusia a mai avut un „conducător suprem” acum un secol și ceva. La 15 noiembrie 1918, în orașul Omsk, Mișcarea Albilor l-a ales „conducător suprem” pe amiralul A.V. Kolceak. Unul dintre membrii guvernului alb, P.V. Vologodski, scria că „alegându-l „conducător suprem”, Kolceak fusese desemnat de fapt „dictatorul Rusiei”. Astfel, noua funcție prevăzută pentru Putin este un eufemism. În realitate, lui i se netezește drumul către perpetuarea puterii personale din poziția de dictator. Chiar dacă inițiativa legislativă nu va fi acceptată, lansarea ei este simptomatică, spunând totul despre intențiile lui Putin.

Odios și periculos 

Dmitri Kozak, mutat din guvern în administrația prezidențială în cadrul ultimilor schimbări de la Moscova, se va ocupa nu doar de Transnistria, ci și de toate conflictele înghețate. El îl înlocuiește pe Vladislav Surkov, care a  coordonat în culise războiul din Donbass. Deși pare mai puțin odios decât predecesorul său, Dm. Kozak este mai periculos, întrucât va căuta să îmbine biciul cu bomboana în Ucraina, R. Moldova și în alte zone post-sovietice. Cea mai mare primejdie paște Bielorusia pe care Putin dorește s-o alipească, fapt mărturisit chiar de A.Lukașenko care spune că nu ar vrea să fie ultimul președinte al țării sale.

Declarații scandaloase

O primă mostră de schimbare a strategiei ruse în spațiul post-sovietic este discursul lui Igor Dodon în APCE. După ce a cântat osanale Europei și a promis să combată sărăcia și corupția, președintele moldovean, executând, pesemne, noile instrucțiuni ale lui Dmitri Kozak, a sugerat că aceste probleme nu pot fi depășite, deoarece neutralitatea R. Moldova nu este recunoscută de către comunitatea internaționalăNu a suflat o vorbă despre prezența trupelor ruse la Nistru, a vorbit în schimb despre aniversarea a 75-a a „Marelui Război pentru Apărarea Patriei”, repetând astfel o sintagmă arogantă a propagandei ruse. Și de parcă impietatea de a promova denumirea sovietică a zilei de 9 mai n-a fost destulă, a incitat spiritele, răscolind rănile lingvistice și jignind sentimentele naționale. A insistat ca în plenul APCE să se anunțe că traducerea discursului său se face din ”limba moldovenească”. Știința lingvistică internațională recunoaște ca fiind corectă doar denumirea de limbă română, perpetuarea termenului de „limbă moldovenească” fiind o diversiune țaristo-sovietică. Ce dovezi mai vreți că Dodon e o slugă la ruși? 

Unirea unioniștilor

Partidul Unității Naționale anunță că își retrage candidatul pentru alegerile parlamentare noi din circumscripția 38, Hâncești și-l va susține pe ex-deputatul liberal-democrat Grigore Cobzac. Deși este membru PAS la ora actuală, acesta concurează independent, deoarece centrala partidului său a înaintat-o drept candidat în Hâncești pe fosta ministră a justiției Olesea Stamate. 

Ochiul româno-american

Azi e nevoie de unitatea forțelor unioniste și a celor pro-occidentale mai mult ca oricând. Trădarea lui Dodon a ajuns prea departe. Nu întâmplător, ministerul român de Externe anunță că între România și SUA există o coordonare strânsă în legătură cu R. Moldova. Deputatul PNL, partid de guvernământ la București, Daniel Gheorghe, consideră că blaturile ruso-germane au aruncat R. Moldova în mâinile socialiștilor pro-ruși, iar în această situație vestea că Bucureștiul și Washingtonul își coordonează eforturile în R. Moldova este una bună. 

Acordul secolului 

Planul de pace pentru Orientul Mijlociu al președintelui Trump, dat publicității zilele acestea, pare a fi mai bun decât orice altă soluție avansată anterior pentru reglementarea diferendului palestino - israelian. Acesta aduce avantaje teritoriale, politice și economice ambelor părți. Ce-i drept, liderii palestinieni s-au grăbit deja să spună nu. Penibil este faptul că le țin isonul până și unii politicieni europeni care, luați de valul corectitudinii politice, afirmă cum că planul ar legifera ocuparea israeliană a unor teritorii palestiniene, o aberație speculată de extremiștii organizației HAMAS pentru a manipula opinia publică. Adevărul e că Cisiordania nu a fost niciodată parte a statului Palestina, pentru că un atare stat n-a existat vreodată. Statul evreu nu a ocupat deci teritorii străine. Planul Trump, supranumit ”Acordul secolului” oferă Israelului câmpia Iordanului, în schimb Palestina se alege cu o extindere a teritoriului fășiei Gaza, iar capitala ei va fi Ierusalimul de Est. 

În tot răul este și un bine, precum se știe. Ascensiunea tiraniei teocratice iraniene îi înspăimântă pe arabi, aducându-i în tabăra americano-israeliană. Egiptul și Emiratele Arabe Unite salută inițiativa americană. Și cum planul Trump trebuie negociat mai curând cu țările arabe decât cu administrația palestiniană, există șanse de reușită.

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.