Menu
Embed:

Cronica lui Bogatu, 8 martie 2020

În această ediție:

Atmosferă încinsă

Săptămâna a demarat în trombă. La 2 martie, de ziua comemorării victimelor războiului de la Nistru, atmosfera fusese încinsă dis-de-dimineață. Protestul veteranilor și activiștilor civici care au acuzat guvernarea de promovarea unor politici antinaționale a luat amploare, degenerând în acte de violență, iar vina pentru asta o poartă conduita inadecvată a guvernanților care, pe de o parte, au îngrădit accesul oamenilor la monumentul Maica îndurerată, iar pe de alta, au evitat să inculpe adevăratul agresor – Rusia, dând vina pe nostalgici sau pe politicieni locali. Autoritățile au căutat ulterior să potolească spiritele, au purtat negocieri cu veteranii.  S-a creat impresia totuși că manifestația de la 2 martie este doar vârful aisbergului, partea vizibilă a nemulțumirilor ce mocnesc în societate.

De ce s-a sucit Dodon?

Așadar, PDM dă toate pe una și intră la guvernare cu Partidul Socialiștilor. Uimitor însă este nu atât acest fapt, cât ușurătatea cu care politicienii autohtoni scuipă pe electorat, pe principii, încălcându-și cu nonșalanță  propriile angajamente. Președintele Dodon, după căderea guvernului Sandu, se jura în luna noiembrie că socialiștii nu vor face coaliție cu PDM.

De ce vâră capul în jug?

De ce șeful statului are nevoie de o alianță cu PDM este clar ca bună ziua. El vrea să-și asigure spatele într-un an electoral. O coabitare stabilă a socialiștilor cu PDM i-ar crește șansele de reușită în viitoarele alegeri prezidențiale. Mai greu este de înțeles de ce PDM își vâră capul în jug. Pasul pe care îl face pare suicidal, șocându-i până și pe simpatizanții partidului. Pavel Filip, atâta timp cât a fost prim-ministru, a avut un discurs pro-occidental, chiar unionist. Era bine primit la București. O reputație de păstrat, din acest punct de vedere, au dobândit și alți oameni care îl urmează astăzi. Monica Babuc, de exemplu.

Aristocrația de partid

Andrian Candu susține că Pavel Filip și adepții acestuia ar fi șantajați cu dosare. Nu-i exclus. Mai există un aspect care scapă atenției publicului. Cu toate că electoratul democraților este în cea mai mare parte pro-european, iar mulți dintre militanții PDM se declară chiar unioniști, aristocrația de partid e preponderent oportunistă și cosmopolită. Pe de o parte, își dorește să recupereze privilegiile de odinioară, iar pe de altă parte, se teme de alegeri anticipate care i-ar putea fi fatale în actualele împrejurări, fapt de care profită Dodon pentru a-i șantaja pe democrați.

De dragul adevărului trebuie spus că aristocrația de partid din PDM ar accepta și o coaliție cu blocul ACUM, numai că PAS și PPDA nu-i fac curte. Maia Sandu i-a îndemnat săptămâna curentă pe democrați să nu muște momeala întinsă de PSRM, dar nu le propune să guverneze împreună. Spune doar că ar putea coopera pentru a da jos guvernul Chicu. Astfel, strânsă la zid, birocrația PDM optează pentru o coaliție cu PSRM, sperând să lovească două ținte dintr-un singur foc. Pe de o parte, va prinde din nou gustul dulce al puterii, iar pe de alta, va trage de timp.

Alianța Kozak-2

Fruntașii Partidului Democrat nu ascund că își propun  să reediteze acordul  ACUM/PSRM din vara anului 2019 într-o formulă nouă pentru a-i imprima guvernului Chicu o culoare mai agreabilă și o alură cât de cât europeană. Ei cred, pesemne, că dacă PAS și PPDA au supraviețuit Alianței Kozak, va rezista și PDM Alianței Kozak-2. Numai că toate aceste calcule sunt eronate. PDM își clădește viitorul pe nisip. Ttrădarea PDM nu va domoli spiritele. Din contră, le va incita și mai mult împotriva guvernării pro-ruse, mobilizând exemplar electoratul pro-occidental și unionist. Pe acest fundal,  Partidul Democrat riscă să se fisureze în continuare, intrând într-o disoluție cronică. Ca rezultat, șansele  actualului președinte de a obține al doilea mandat vor scădea abrupt. Dacă Dodon pierde scrutinul, se prăbușește și guvernul său. Așa că PDM, intrând la guvernare cu PSRM, scuipă împotriva vântului.

Dezvăluirile lui  Șor

Procuratura generală analizează dezvăluirile făcute miercuri de Ilan Șor. Acesta a declarat într-o conferință de presă că furtul miliardului  a fost o fraudă organizată de fostul premier Vlad Filat cu complicitatea conducerii Băncii Naționale, un rol central jucându-l viceguvernatorul BNM Ema Tăbârță care  a transferat  13 miliarde de lei Băncii de Economii, Băncii Sociale și Unibankului fără ca aceste instituții bancare să solicite vreun credit de la BNM. Șor nu trebuie crezut pe cuvânt, firește, dar afirmațiile sale trebuie verificate. Unde mai pui că el are și interese politice. După cum vedeți, Șor critică coabitarea PDM cu PSRM. Politologul și istoricul Anatol Țăranu nu exclude că perchezițiile de la Banca Națională și reținerea viceguvernatorului Aureliu Cincilei, soțul deputatului democrat Ruxanda Glavan, ar fi un semnal de încurajare pentru parlamentarii care „se gândesc” la propunerea de a părăsi PDM și de a adera la grupul „PRO Moldova”, condus de Andrian Candu.

Au îngropat fotbalul

Republica Moldova își pierde nu doar populația care continuă să emigreze, ci și domenii întregi de activitate fără de care orice stat își pierde rostul. Nu avem industrie, nu avem monumente istorice de până la ocupația sovietică și țaristă, nu avem presă tipărită în afară de unele publicații ministeriale, sunt pe cale de dispariție universitățile, pentru că tinerii preferă să învețe în România sau în alte țări occidentale. Cred că am rămas și fără fotbal. Odată cu falimentarea clubului „Zimbru”, multiplă campioană națională, echipe pentru Liga națională au mai rămas doar în unele localități rurale.

Și iată că suntem pe cale să nu mai avem nici știință. Toate cele 51 de institute de cercetare sunt la ananghie. Savanții în acest an nu au încasat niciun salariu. Se pare că acest stat nici nu are nevoie de știință. Există domenii de cercetare, după cum ar fi economia sau istoria, care au rămas practic fără finanțare. Regimul Dodon îi aplică  științei o lovitură letală. În toate strategiile de dezvoltare a Republicii Moldova nu există loc pentru inovare, nu există loc pentru cercetare. Se creează impresia că se urmărește lichidarea științei ca atare. Joi, cercetătorii de la Institutul de Istorie au creat un comitet de grevă și au ieșit în stradă, fiind susținuți de Institutul de Filologie și Institutul Patrimoniului Cultural. Fără cercetare nu există progres. Toate țările dezvoltate își datorează performanțele tehnologice și economice cercetării, faptului că investesc masiv în știință. SUA, de exemplu, au aproape 5 mii de cercetători la un milion de locuitori. Noi avem ceva mai mult de 4 mii în total, adică la circa 4 milioane de locuitori, dar și aceștia sunt pe cale să fie făcuți șomeri. Dacă pierde știința, R. Moldova pierde și ultima rațiune de a fi.

Super-marțea lui  Biden

Fostul vicepreședinte american Joe Biden a câștigat zece state americane din 14  în cadrul alegerilor primare ale Partidului Democrat pentru desemnarea candidatului la funcția de președinteal SUA, eveniment cunoscut ca „super-marțea” alegerilor, el devenind astfel favorit în cursa pentru desemnarea candidatului democraților în alegerile prezidențiale din noiembrie. Contracandidatul lui Biden, senatorul Bernie Sanders, a câștigat patru state. „Super-marțea” reprezintă cea mai mare miză în campania pentru obținerea numărului de 1 991 de delegați, necesar pentru desemnarea candidatului PD în scrutinul din noiembrie. Deși încă nimic nu-i bătut în cuie, intuiesc că adversarul lui Donald Trump în alegerile de la toamnă va fi, probabil, Joe Biden, cu toate că actualul președinte american l-ar prefera pe Bernie Sanders care cu programul său electoral radical și socialist are puține șanse să câștige la nivel național.

 

 

 

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.