Menu
Embed:

Cronica lui Bogatu 22.04.2017

 

Uitarea corupe istoria

Adesea la noi lumea se plânge că nu avem ierni adevărate. Iată că generalul Iarnă, ca să folosesc un termen din anii celui de-al Doilea Război Mondial, vine în aprilie. Calamitate naturală în Săptămâna Luminată. Unii s-au grăbit să dea vina pe încălzirea sau răcirea globală, alții anunță Apocalipsa. Uitarea este binefacerea ce vrea să corupă istoria, spunea Paul Valery. Atare anomalii se produc cu intermitențe  în viața civilizației. Anul trecut, de exemplu, Serbia fusese lovită de ninsori năprasnice în luna mai, când fermierii se pregăteau de culesul zmeurii. Nu mai puțin periculoase sunt însă dezastrele provocate de iresponsabilitatea sau inconștiența umană. Despre unele dintre aceste amenințări va fi vorba în cele ce urmează.

Două cazuri, aceeași urzeală

La Moscova, undeva prin birourile Kremlinului sau cele de la Lubeanka,  cineva scrâșnește. Veaceslav Platon a fost condamnat la 18 ani de închisoare pentru escrocherie și spălare de bani. Totodată, asasinii care au încercat să-l omoare pe liderul PDM Vlad Plahotniuc, potrivit hotărârii judecătorești, vor rămâne în arest. Două cazuri în aparență diferite, dar care fac parte din aceeași conspirație rusească, menită să deturneze cursul european al Republicii Moldova.

Nu-o omul, nu-i problema

Plahotniuc este vânat de ruși pentru  că a închis spălătoria de bani și a dat frâu liber justiției să contracareze lucrăturile fostei metropole  ce urmăresc transformarea Republicii Moldova într-o locuință conspirativă a spionajului rus, unde acesta și-ar face mendrele nestingherit. Nu e de mirare că arestarea ex-deputaților Bolboceanu și Platon, cel din urmă fiind o figură importantă a  Laundromatului, a scos din țâțâni Moscova care, după ce n-a reușit să asmută Interpolul contra liderului PDM, a hotărât să acționeze în conformitate cu principiul formulat încă de Stalin: „Nu-i omul, nu-i problema”. Cunoscutul politolog rus Stanislav Belkovski explică de ce serviciile speciale ruse vor să scape de Plahotniuc cu orice preț.

” Plahotniuc se pronunță pentru integrarea europeană, în timp ce președintele țării, Igor Dodon susține Uniunea Euroasiatică. Prin tentativa de asasinare a lui Plahotniuc, Moscova a vrut să aducă la putere socialiștii, în urma alegerilor parlamentare care urmează să aibă loc la anul, și să schimbe vectorul de dezvoltare a țării.”

Cine se aseamănă, se adună

Dacă faptele  contrazic teoria, spunea Hegel, cu atât mai rău pentru fapte. Atentatul la viața lui Vlad Plahotniuc și condamnarea lui Platon au dat în vileag mizeria unei părți considerabile a clasei politice de la Chișinău care dă cu piciorul și în argumente, și în adevărul gol-goluț, dacă acestea nu încap în schemele ei politice. Deși tentativa de asasinat a fost dejucată de serviciile secrete din Ucraina și Republica Moldova,  destule voci n-au contenit să facă bășcălie pe seama ei, afirmând cu o încrâncenare demnă de o cauză mai bună și fără să aibă vreo probă mai de Doamne ajută, că la mijloc ar fi un scenariu.

În același timp, la scurt timp după pronunțarea sentinței, Andrei Năstase, liderul Partidului Demnitate și Adevăr și-a exprimat compasiunea pentru Platon. Vorba ceea, cine se aseamănă, se adună.  

Și colac peste pupăză,  PAS-ul Maiei Sandu a propus ca partidele să fie finanțate din străinătate, o inițiativă care mă dă gata. Statele din Europa, unde există pericolul unor infuzii financiare din Rusia, interzic donațiile din străinătate, printre acestea numărându-se Bulgaria, Grecia, România, Polonia, Letonia ș.a. Alte comentarii sunt de prisos, voi cita doar un fragment din reacția PDM care se arată nedumerit că  (citez) ”liderul unui partid al opoziției de dreapta încearcă în acest fel să legifereze inclusiv atât de mult discutatele finanțări venite din Federația Rusă pentru anumite partide politice” (am încheiat citatul). 

Împotriva vântului

În această săptămână a intemperiilor a scuipat împotriva vântului și președintele Igor Dodon care, jucându-și cu obstinație rolul de Gică Contra, a venit cu o inițiativă bezmetică. A propus adoptarea unui sistem electoral mixt în locul celui uninominal promovat de democrați. Nu ar fi un capăt de țara, s-ar putea discuta și acesta. Însă diavolul, precum se știe, se ascunde în detalii. La o privire  atentă, sistemul  mixt al președintelui Dodon se dovedește a fi un amestec al ridicolului cu neobrăzarea. 

O struțocămilă

În mod provocator, Dodon propune ca un sfert din corpul legiuitor să reprezinte Transnistria și emigranții din Rusia. După mine, planul său este o struțocămilă de speriat copii, un mutant regresiv din grădina zoologică. Partidul Democrat a catalogat inițiativa lui Dodon ca fiind un truc.

Un statut ce nu există

În legătură cu derapajele deșănțate și tot mai frecvente ale președintelui Dodon, țin să atrag încă o dată atenția asupra faptului că această stare de lucruri nu mai poate fi tolerată, deoarece compromite statul și instituțiile lui. Să luăm pretinsul statut de observator al Republicii Moldova în Uniunea Economică Eurasiatică, cerșit de Dodon, statut care nu există. Cu toate că premierul Pavel Filip a spus că relația noastră cu Uniunea Economică Eurasiatică e doar o hârtie, președinții din țările membre ale acestei comunități se prefac că Dodon ar fi un observator pe bune. Păi, este sau nu Republica Moldova membru observator al Uniunii Economice Eurasiatice? E o situație caraghioasă care pune Chișinăul într-o lumină idioată.

Coerența Constituției

În condițiile în care președintele republicii maculează imaginea externă a statului, dând senzația că puterea ar fi schizofrenică și suferă de o acută dedublare a personalității, se impune de urgență o amendare  a Constituției pentru  reducerea prerogativelor prezidențiale, fapt sugerat, de altfel, de președintele Parlamentului Adrian Candu. El spunea deunăzi că Dodon poate să rămână și fără competențele pe care le are acum și îi par prea puține. „De ce să nu facem modificări în Constituție privind competențele președintelui? Într-adevăr, de ce? De ce nu este restabilită coerența Legii supreme, grav afectată în urma revenirii la practica alegerii președintelui republicii prin vot popular?

Dualitatea puterii

Vorba e că în momentul în care Curtea Constituțională a redat cetățenilor dreptul de a alege șeful statului, aceasta a repus pe tapet, volens-nolens,  și toate inadvertențele și defectele vechilor prevederi constituționale care creau premise pentru o primejdioasă dualitate a puterii.

În aceste circumstanțe, e nevoie de o grabnică armonizare a Constituției de așa manieră încât să fie salvtă republica parlamentară. Președintele trebuie privat de dreptul de a semna tratate internaționale de capul lui, fără aprobarea Guvernului, de a iniția referendumuri, de a respinge candidaturile premierului pentru funcția de ministru, de a da ordine  armatei cu de la sine putere etc.

Lipsa de reacție

Dacă nu se întreprinde ceva, consecințele pot fi catastrofale. Inabilitatea  și stângăcia cu care s-au mișcat instituțiile  în aceste zile cu ninsori abundente, lipsa de reacție a președintelui care a dispus mobilizarea armatei doar a doua zi, în urma insistențelor primului-ministru,  vine doar să confirme faptul că ceva nu-i în regulă în administrația centrală, capacitatea ei de reacție lasă mult de dorit. Nu putem face față provocărilor naturii, darămite  uneltirilor unui inamic străin.

Stânga nu știe ce face dreapta

Unde mai pui că Uniunea Europeană a avertizat miercuri Republica Moldova să respecte Acordul de liber schimb cu blocul comunitar, în contextul în care președintele Igor Dodon încearcă să apropie Chișinăul de blocul rival condus de Rusia - Uniunea Economică Eurasiatică. Astfel, Bruxellesul dă semne de îngrijorare că la Chișinău stânga nu știe ce face dreapta. Jocul la două capete trebuie să înceteze, acest oportunism periculos constituindu-se într-o problemă serioasă a cărei rezolvare nu mai poate fi amânată. 

Modelul românesc

Vestea bună vine de peste  Prut, unde prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmerman,  a declarat că monitorizarea României s-ar putea încheia la anul sau cel târziu în 2019, când Mecanismul de Cooperare și Verificare va fi ridicat, iar Bucureștiul va prelua președinția UE. Puterea judecătorească, a spus el, funcționează extraordinar,  iar modelul românesc de combatere a corupției este demn de urmat în alte state europene. Viitoarea președinție a României în Consiliul UE se constituie și pentru Republica Moldova într-o oportunitate istorică de care aceasta este datoare să profite pentru a fi, în sfârșit, în rând cu lumea.   

Așa stau lucrurile. Să auzim numai de bine și fiți cu ochii pe cronica istoriei care se scrie sub privirea noastră.

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.