Menu
Embed:

Cronica lui Bogatu, 9 Februarie 2020

Dodon re-sovietizează

Tam-tamul în jurul zilei de 9 mai, provocat de președintele Dodon, este atât de mare încât ai impresia că te afli nu la Chișinău, ci la Moscova, unde, de altfel, pentru prima dată în ultimii zece ani vor defila, conform hotărârii guvernului Chicu, ostașii Armatei Naționale. Și ca treaba să fie rotundă, primarul socialist al capitalei, Ion Ceban, toarnă și el gaz în foc. În timpul vizitei sale la Sankt Petersburg s-a angajat public să susțină ideea „unui grup de inițiativă” de a crea la Chișinău în luna septembrie o filială a „muzeului” blocadei Leningradului. 

„Blocada” – genocid sovietic

 Pretinsa „blocadă a  Leningradului” este o făcătură bolșevică terifiantă. În realitate, avem de a face cu un act de genocid sovietic. Stalin a comis o crimă de război, lăsând în mod premeditat ca populația să moară de foame, cu toate că aprovizionarea orașului se putea face pe lacul Ladoga sau pe cale aeriană. Președinția, guvernul și primăria orașului Chișinău s-au înhămat la sarcina pusă de Putin de a rescrie istoria pe calapodul Kremlinului, neglijând adevăratele probleme ale capitalei.

Ne pângăresc memoria

Toate acestea au loc pe fundalul sforțărilor actualei guvernări de a șterge identitatea națională a Basarabiei. Colecția de obiecte ale pretinsei „blocade a Leningradului” nu-i exclus să fie expusă în „Muzeul ocupației sovietice” pe care președintele filorus a amenințat să-l închidă la finele anului trecut, starea lui fiind deplorabilă și incertă. Și „Piatra comemorativă” dedicată victimelor ocupației sovietice, din Piața Marii Adunări Naționale riscă să dispară. O inițiativă a fost înregistrată recent la Primăria capitalei de către sculptorul Terehov care propune, cu impertinență, în locul pietrei, o sculptură preluată din arsenalul propagandei ruse și sovietice numită  ”Patria Mamă”. Încercările regimului Dodon de a readuce în Republica Moldova cultul militarismului sovietic și velikorus, de a reimplementa ritualul demonic de preamărire a rolului URSS în cea de-a doua conflagrație mondială nu sunt inițiativele lui personale, firește. Acestea fac parte dintr-o strategie rusească de recucerire ideologică a republicilor ex-sovietice. Oare să nu-și dea seama Dodon, Ceban și ceilalți că cine seamănă vânt culege furtună? Moscova nu întâmplător ne bagă pe gât simbolurile sovietice. Acestea sunt un element-cheie de care se folosește propaganda putinistă pentru a menține în fostele teritorii ocupate sau controlate de Kremlin sindromul Stockholm, adică atașamentul victimei pentru călăul care a împilat-o, înfometat-o și deportat-o.

Nu-i războiul nostru

Jenant este faptul că Rusia își ia revanșa la Chișinău chiar în momentul în care până și Bielorusia se trezește din somnul conștiinței naționale. Într-un interviu pentru televiziunea kazahă, liderul de la Minsk, Aleksandr Lukașenko, a declarat că războiul sovieto-german, de altfel, ca și alte războaie purtate de Rusia de-a lungul timpului, „nu este războiul nostru”. Și a explicat de ce. Așa-zisul „război pentru apărarea patriei” nu este nici al bielorușilor, nici al ucrainenilor, nici al românilor și nici măcar al rușilor. A fost o reglare de conturi  între doi tirani, unul nazist și altul comunist. Celebrarea acestuia într-o manieră șovină și revanșardă ne lezează demnitatea națională și ne jignește inteligența.

Botnari, trimis în judecată

Dosarul privind expulzarea ilegală a celor șapte profesori turci de la liceele „Orizont” din R. Moldova și deportarea lor în Turcia, în septembrie 2018, a fost trimis în judecată, singurul  acuzat fiind Vasile Botnari, fostul director al SIS. Procurorul general, Alexandru Stoianoglu, și-a cerut scuze în limba turcă pentru deportarea abuzivă a profesorilor.

Țapul ispășitor

Fostul director al SIS nu și-a recunoscut vina și riscă până la șase ani de închisoare pentru abuz în serviciu. E la mintea oricui că el, oricât de vinovat ar fi, nu-i decât un țap ispășitor. Știe toată lumea cine s-a aflat în spatele expulzării. Totuși, faptul că anume Botnaririscă pușcăria ar trebui să le de-a de gândit lui Ion Chicu, Ion Ceban, Aureliu Ciocoi, și altor subalterni ai președintelui Dodoncare comit astăzi acte de înaltă trădare, promovând interesele Rusiei.

Chicu s-a răzgândit

Premierul Ion Chicu s-a sucit. Deși a promis anterior că va renunța la colaborarea cu FMI, șeful guvernului până la urmă s-a răzgândit. Acum spune exact contrariul. Caută să ne convingă că vrea să continue colaborarea cu FMI. Discuțiile cu șeful misiunii FMI, ce-i drept, trebuie că au fost dificile, de vreme ce primul-ministru a întârziat la conferința de presă  aproximativ o oră. Și când era consilierul lui Dodon, și după ce a devenit premier, Chicunu înceta să afirme că țara poate exista și fără FMI, sugerând că o cooperare cu această instituție ar fi mai curând nocivă decât folositoare. Iată ce scria el pe o rețea socială în luna august a anului trecut. Iată că acum premierul a întors placa.  Oare nu pentru că împrumutul rusesc de 500 de milioane cu care se lăuda la tot pasul Dodon s-a dovedit a fi o vrăjeală penibilă? Unde mai pui că orice bani veniți de la ruși în afara procesului de reforme, în condiții netransparente și cu o dobândă mult mai mare decât a FMI-ului, ar fi un dezastru pentru Republica Moldova.  

Vrabia mălai visează

Programul pentru 2017-2020 al autorităților de la Chișinău cu FMI a fost aprobat pe
7 noiembrie 2016. El este finanțat printr-un credit în valoare totală de 182 de milioane de dolari, dintre care circa 160 de milioane au fost deja debursate preponderent pentru realizarea reformelor economice. Guvernul Chicu nu se poate dispensa de cele 22 de milioane care au mai rămas, deoarece vistieria statului este goală, nu degeaba Dodon atenționează PSRM să nu facă coaliție cu PDM, sugerând că ar putea fi reeditată alianța cu blocul ACUM. Vrabia mălai visează.

Pompeo: „Scăpați de Rusia!”

Potrivit analiștilor internaționali, turneul diplomatic întreprins în ultimele zile de secretarul de stat american Mike Pompeo în Belarus, Ucraina, Kazahstan  și Uzbekistan a urmărit să demonstreze tuturor că SUA nu acceptă ca fostele republici sovietice să fie menținute în sfera de influență a Federației Ruse. Practic, Washingtonul dă de înțeles că visul lui Putin de a reface URSS este irealizabil, deoarece contravine intereselor americane. În capitala Kazahstanului, Pompeo a lăsat să se întrevadă că SUA nu-i va lăsa pe kazahi singuri în fața poftelor expansioniste ale Rusiei și Chinei.  La Minsk, Mike Pompeo l-a îndemnat pe Lukașenko să lupte pentru suveranitate și i-a promis că, în caz de forță majoră, producătorii americani vor acoperi 100% cererea de energie a Bielorusiei. În Uzbekistan i-a sugerat președintelui Mirzioev să intre nu în Uniunea Eurasiatică, ci în Organizația Mondială a Comerțului. Mai pe scurt, Washingtonul  a dat de înțeles  că va susține chiar și regimurile autoritare din spațiul ex-sovietic dacă ele vor lupta pentru independență și debarasarea de vasalitatea față de Rusia.

Guvernul cade-n picioare

Guvernul de dreapta al României a fost demis, la trei luni de la învestirea sa. Moțiunea de cenzură, inițiată de PSD și UDMR, fusese votată miercuri, după ce guvernul liberal, condus de Ludovic Orban, și-a angajat răspunderea pentru proiectul privind alegerea primarilor în două tururi de scrutin. Căderea guvernului amplifică perspectivele alegerilor parlamentare anticipate pe care PNL în frunte cu Ludovic Orban este încrezător că le va câștiga, fiind la ora actuală lider detașat în intențiile de vot ale electoratului. Privind lucrurile din acest unghi, oricât ar părea de paradoxal, liberalilor le convine debarcarea propriului lor guvern. Președintele Klaus Iohannis, în urma consultărilor cu partidele, l-a desemnat joi tot pe Ludovic Orban drept candidat pentru funcția de premier. PSD, Pro România și UDMR, partidele care au votat moțiunea de cenzură, ar putea să voteze noua garnitură a lui Orban, întrucât nu doresc nici noi alegeri, pentru că riscă să piardă, nici votarea primarilor în două tururi, pentru că le defavorizează. În cazul în care nu se reușește totuși învestirea unui nou guvern, alegerile anticipate vor avea loc în luna iunie concomitent cu scrutinul local. 

 

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.