Menu

De Facto - 03 Octombrie 2019

Embed:

În această ediție:

Ultimul acord semnat la Minsk între Rusia și Ucraina a surprins opinia publică din sud-estul Europei. Potrivit documentului, numit formula “Steinmeier”, Kievul a acceptat organizarea alegerilor locale anticipate în Donbas, dar în anumite condiții.

Scrutinul trebuie să se desfășoare în conformitate cu legislația Ucrainei, iar în cursă vor fi admise toate partidele politice din țara vecină. De asemenea, autoritățile legale trebuie să preia controlul asupra segmentului de frontieră cu Rusia în această regiune.

După cum era de așteptat, planul “Steinmeier” a trezit îngrijorări în Republica Moldova. Exponenții opoziției parlamentare i-au cerut deja primului-ministru, Maia Sandu, să anunțe poziția executivului față de conținutul documentelor care vor fi semnate la Bratislava. De cealaltă parte, fostul prim–ministru, Pavel Filip, a declarant că potrivit documentul se încearcă crearea a două entități de drept distincte într-un stat reunificat.

Altfel spus, Republica Moldova ar putea deveni, în curând, un stat federal. La rândul său, Maia Sandu a declarant public că este împotriva modelului federal de soluționare a diferendului transnistrean.

Câteva concluzii la acest subiect:

1. Opinia publică cu vederi pro-europene are toate motivele să fie îngrijorată. Planul “Steinmeier”, acceptat de Zelenschi, poate constitui un precedent periculos și pentru Republica Moldova. Din acest motiv, conținutul documentelor, care vor fi discutate la Bratislava trebuie să fie făcut public. Moldovenii au dreptul să știe exact ce surprize ne pregătește Rusia.

2. Și comentatorii politici au dreptul să fie sceptici. O autonomie largă pentru regiunea transnistreană este De Fato reieditarea "planului Kozak", respins de ex-președintele Vladimir Voronin în anul 2003. Atfel spus, Moscova susținută de unele democrații din Occident încearcă din nou federalizarea Republicii Moldova și legitimarea autorităților de la Tiraspol.

3. Federalizarea nu va unifica Republica Moldova, ci va provoca noi disensiuni grave în societatea moldovenească. Acceptarea Tiraspolului în sistemul politic modovenesc va așeza țara pe un adevărat butoi cu pulbere, iar implicarea directă a Moscovei în procesele electorale din Moldova va amplifica la maximum războaiele politice.

4. Enclava transnistreană, ca entitate distinctă, cu drepturi egale ar putea deturna cursul european al Republicii Moldova. Pentru a evita această catastrofă, noua guvernare de la Chișinău trebuie să-și urmeze propria agendă, fără a se implica în legile oculte ale puterii. În joc este viitorul Republicii Moldova.

Nicolae Iorga spunea: "Istoria își bate joc de cei care nu o cunosc, repetându-se"!

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.