Menu
Embed:

De Facto - 10 Octombrie 2019

În această ediție:

Protestul transportatorilor a perturbat traficul rutier din țară.

Sute de rute și-au suspendat activitatea până la prânz, iar șoferii au venit în fața clădirii Guvernului pentru a cere majorarea tarifelor pentru o călătorie. Protestatarii au declarat că tarifele trebuie mărite cu cel puțin 70 de bani la fiecare kilometru, deoarece în ultimii ani prețul combustibilului a crescut.

Nici un reprezentant al Guvernului nu a ieșit sa discute cu protestatarii, însă după ședința Executivului, Maia Sandu i-a pus repede la punct. Ea i-a întrebat ''de ce nu au protestat până la instaurarea noii guvernări'' și le-a reamintiti despre condițiile negociate anterior cu Ministerul Economiei.

Șefa Executivului a declarat că despre majorarea prețurilor pentru călătorii se va putea discuta doar dupa ce unitățile de transport vor fi sigure și confortabile.

Câteva concluzii la acest subiect:

1. Revolta transportatorilor este o mare problemă pe care ministrul economiei, Vadim Brânzan, nu o poate rezolva. În loc să discute cu transportatorii pentru a identifica soluții rezonabile, ministrul Brînzan preferă comunicatele de presă, iar șefa sa bate cu pumnul în masă.

2. Transportatorii consideră că au motive întemeiate pentru majorarea tarifelor, iar Guvernul consideră că are argumente cu care să condiționeze modificările tarifare, numai că toate argumentele trebuie puse pe masa de negocieri, mai puțin pe Facebook, Odnoklassniki sau la conferințele de presă. Așa procedează cei care vor să rezolve cu adevărat o problemă.

3. Ministrul Brînzan crează mari probleme actualei guvernări prin deciziile sale netransparente. De exemplu, subiectul neconcesionării Aeroportului internațional Chișinău. Grație ministrului Brînzan Guvernul a fost pus în situația penibilă de a căuta justificări, iar opinia publică a fost profund scandalizată. Acesta nu este unicul caz unde ministrul economiei și-a demonstrat din plin capacitățile.

4. Gafele ministrului economiei, ca și cele ale ministrului agriculturii sau de la externe crează o atitudine rezervată a oamenilor față de actula guvernare. În ansamblu, până acum, guvernul își camufla neputința și lipsa de profesionalism prin așa zisa moștenire grea, lăsată de regimul oligarhic. Acel regim a plecat. Acum aveți toate posibilitățile să demontrați că sunteți mai buni sau nu. 

Satiricul și moralistul francez Jea de le Bruyere  spunea: "La unii aroganța ține loc de măreție a caracterului".

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.