Menu
Embed:

De Facto - 9 aprilie 2020. ASUMARE CU SEMNE DE ÎNTREBARE

În această ediție:

Reprezentanții opoziției parlamentare au contestat la Curtea Constituțională pachetul de legi adoptat prin asumarea răspunderii Guvernului. PAS, PPDA, grupul PRO Moldova, precum și deputatul independent Alexandru Oleinic consideră că unele prevederi ale documentului nu au nicio legătură cu starea de urgență, instituită în Moldova.

Amintim că ședința Parlamentului, planificată pentru ziua de 2 aprilie, în cadrul căreia Guvernul urma să-și asume răspunderea nu a avut loc din lipsă de cvorum. Prevederile proiectului au intrat în vigoare, deoarece nu a fost depusă o moțiune de cenzură împotriva actualului Executiv.

Concret, reprezentanții opoziției au contestat trei domenii importante din legea asumată de executiv. Este vorba despre modificarea cuantumului taxelor pentru extragerea mineralelor utile, a taxei pentru folosirea subsolului și a celei pentru extragerea resurselor naturale.

De asemenea, a fost contestată restituirea accizelor pentru magazinele duty-free de la intrarea țară și prevederea care se referă la interzicerea expunerii vizibile a produselor din tutun în spațiile comerciale.

Câteva concluzii la acest subiect:

1. O parte a presei de la Chișinău a scris despre faptul că unele prevederi din legea privind asumarea răspunderii ar fi în beneficiul unor agenți economici. Între aceștia, notau ziariștii, ar figura și un parlamentar care ar gestiona o afacere în domeniul extragerii mineralelor.

2. Deputatul vizat a dezmințit acuzațiile aduse de presă, iar ministrul Finanțelor, Sergiu Pușcuța, a negat că măsurile propuse de Guvern au un caracter ascuns. Oficialul a menționat că normele adoptate vin să susțină economia pe timp de pandemie, însă precizările sale nu au spulberat suspiciunile că ceva nu e în regulă.

3. Prevederile contestabile din acest pachet de legi ne fac și pe noi să ne întrebăm dacă unii demnitari nu au tentația să profite de pandemia de coronavirus, pentru a-și proteja sau impulsiona afacerile. Nu punem la îndoială buna credință a premierului Ion Chicu și a deputaților care îi asigură sprijin parlamentar. Dar credem că opinia publică merită explicații mai consistente, decât cele oferite de ministrul Pușcuța.

4. Economia țării este în declin din cauza epidemiei de coronavirus, oamenii de afaceri suferă pierderi, iar unele întreprinderi sunt chiar în pragul falimentului. Guvernul trebuie să facă tot posibilul pentru a sprijini businessul mic și mjlociu, însă măsurile pe care le întreprinde nu trebuie să discrimineze pe nimeni. Și nici să favorizeze.

Poetul, și dramaturgul grec Menandru spunea:

'Uneori, adevărul iese la suprafață și fără să fie căutat.'

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.