Menu
Embed:

De Facto - 14 aprilie 2020. CURTEA LIMPEZEȘTE APELE

În această ediție:

Legea pentru care Guvernul și-a asumat răspunderea în fața Parlamentului a fost declarată neconstituțională. Magistrații au constatat că norma legală a fost adoptată cu încălcarea procedurii de asumare a răspunderii Executivului. Decizia a fost luată după examinarea sesizărilor depuse de deputații PAS, PPDA, cei ai grupului PRO MOLDOVA , dar și de deputatul independent Alexandru Oleinic.

Aceștia au invocat că multe dintre prevederile documentului nu au nicio legătură cu starea de urgență și nici cu pandemia și ar promova interese ascunse. Sesizările opoziției au fost comasate și examinate în lipsa președintelui Curții Constituționale, Vladimir Țurcan. În debutul ședinței, acesta a declarat că se va abține de la vot, pentru a evita interpretările în spațiul public.

La rândul său, Secretarul de stat al ministerului Finanțelor, Dorel Noroc, a explicat că, în opinia Guvernului, toate măsurile incluse în proiect sunt necesare. Acestea sunt menite să redreseze situația economică a țării, afectată de pandemia de coronavirus.

Câteva concluzii la acest subiect:

1. Deputații opoziției au contestat nu doar procedura asumării răspunderii, dar și câteva prevederi concrete ale respectivei norme legale. Este vorba despre modificarea cuantumului taxelor pentru extragerea mineralelor utile, a taxei pentru folosirea subsolului și a taxelor pentru extragerea resurselor naturale. De asemenea, au fost contestate și facilitățile la restituirea accizelor pentru magazinele duty-free, dar și prevederea care permite expunerea vizibilă a produselor din tutun.

2. Premierul Ion Chicu, dar și ministrul Finanțelor, Sergiu Pușcuță nu au venit cu precizări publice despre prevederile cu semne de întrebare, care ar favoriza afacerile cu minerale ale unui parlamentar. Deocamdată, doar cel vizat a dezmințit acuzațiile, în schimb autoritățile alimentează impresia că ar avea ceva de ascuns.

3. Oamenii de afaceri, care suferă pierderi, au nevoie de sprijinul Guvernului, însă acesta trebuie să fie transparent și fără decizii controversate. Pandemia de coronavirus provoacă oricum o stare de nesiguranță, pe care autoritățile nu trebuie să o alimenteze cu inițiative nechibzuite.

4. Chiar dacă starea de urgență, impusă din cauza COVID-19, permite Guvernului luarea unor decizii radicale, totuși legea trebuie respectată. La fel ca și Parlamentul, care este principalul for reprezentativ din Republica Moldova. Guvernanții nu trebuie să ia decizii abuzive, deoarece deciziile abuzive creează precedente periculoase, care distrug statul de drept.

Mihail Sadoveanu spunea: Toate adevărurile sunt legi, dar nu toate legile sunt adevăruri.

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.