Menu
Embed:

De Facto - 21 aprilie 2020. ECHIPAMENTE DE PROTECȚIE PENTRU MEDICI

În această ediție:

Un avion cargo, încărcat cu peste 50 de tone de echipamente de protecție, a aterizat, zilele trecute, pe Aeroportul Chișinău. Lotul include peste 80 de mii de teste pentru depistarea COVID-19,  280 de mii de respiratoare, costume și alte echipamente de protecție.  O parte dintre acestea au fost cumpărate din banii statului, iar celelalte sunt din partea mai multor donatori.

O companie de telefonie mobilă a cumpărat pentru medici 15 mii de mănuși, 15 mii de respiratoare, 15 mii de costume cu un nivel înalt de protecție, 15 mii de perechi de încălțăminte de protecție și 2 mii de viziere. Oaltă companie a donat 15 mii de respiratoare, iar UNICEF Moldova a oferit ochelari de protecție, peste 19 mii de respiratoare și 2 mii de măști. Avionul cu care a fost transportat echipamentul a fost pus la dispoziție de Federația Rusă.

Și Uniunea Europeană ajută Republica Moldova să depășească criza pandemică. Ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță, s-a referit, în cadrul unei emisiuni televizate, la suportul de 140 de milioane de euro oferit de UE Moldovei pentru lupta cu COVID-19. Daniel Ioniță, a enumerat și acțiunile concrete întreprinse de România pentru a ajuta țara noastră. Este vorba despre exportul unor medicamente, facilitarea tranzitului de cetățeni și a mărfurilor sau repatrierea a sute de cetățeni moldoveni.

Câteva concluzii la acest subiect:

1. Republica Moldova beneficiază de sprijinul tuturor partenerilor externi, în lupta contra noului tip de coronavirus. Organizația Mondială a Sănătății ne asigură consultanță, iar România, Rusia, UE sau China livrează bani sau echipamente de protecție pentru medici. Nu sunt obligate să facă acest lucru, dar dau dovadă de solidaritate, pentru că așa este omenește.

2. Republica Moldova trebuie să fie recunoscătoare tuturor, care îi sunt alături în aceste momente grele. Toate ajutoarele sunt prețioase și toate reflectă empatia de care dau dovadă partenerii externi ai țării noastre. De aceea ar fi incorect din partea noastră să-i antrenăm într-o competiție fără sens.

3. Din păcate, unii actori politici încearcă să-și ajusteze agenda electorală la subiectul ajutoarelor externe, de care beneficiază Moldova. Pentru ei, orientarea geopolitică a partenerilor externi contează mai mult decât gesturile de solidaritate ale acestora. Pro-europenii fac trimitere doar la banii care urmează să vină din Uniunea Europeană, iar pro-esticii recunosc doar ajutoarele umanitare venite din Rusia sau China.

4. Această atitudine este irațională, deoarece Republica Moldova va trebui să depășească și criza economică provocată de pandemia de coronavirus. Consecințele crizei ar putea fi grave pentru o bună parte din cetățenii și atunci patimile geopolitice vor conta mai puțin. Sau nu vor conta deloc.

Cunoscutul scriitor și manager american Stephen Covey spunea:

"Concluziile corecte pot rezulta numai dintr-un raționament bazat pe o presupunere corectă."

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.