Menu
Embed:

De Facto - 29 aprilie 2020. CHIȘINĂUL CERE AJUTORUL NATO

În această ediție:

Situatia in care s-a pomenit Republica Moldova din cauza pandemiei a impus autoritatile sa apeleze la ajutorul Aliantei Nord-Atlantice. În solicitarea adresata conducerii NATO, Guvernul de la Chișinău a indicat că ar avea nevoie de peste 1 milion de măști, aproape 14 milioane de perechi de mănuși, 300 de ventilatoare mecanice și 200 de ventilatoare pentru terapie intensivă.

Ungaria, una din țările membre ale NATO a răspuns solicitării și a livrat Republicii Moldova 100 de mii de măști medicinale și 5.000 de echipamente de protecție. Ajutorul a fost adus la Chisinau de ministrul de Externe de la Budapesta.

Oficialul de la Budapesta a spus, că Ungaria a deschis și o linie de creditare, în valoare de 100 de milioane de euro, pentru mediul de afaceri moldovenesc. Premierul Ion Chicu i-a mulțumit ministrului ungar de Externe, pentru ajutorul oferit.

Câteva concluzii la acest subiect:

1. Anterior, și Uniunea Europeană a anunțat, că va oferi Republicii Moldova un suport financiar de 140 de milioane de euro, pentru depășirea crizei economice. ...Alte 87 de milioane de euro vor fi alocate pentru lupta cu noul tip de coronavirus. Banii din Uniunea Europeană, dar și creditul de 100 de milioane de euro, oferit de Ungaria, va menține economia țării pe linia de plutire în perioada de după pandemie.

2. Suportul Uniunii Europene și al țărilor NATO este explicabil: nici UE și nici Alianța Nord-Atlantică nu doresc prăbușirea economică a Republicii Moldova. Un eventual colaps la Chișinău ar putea provoca haos în Estul continentului european, iar de aceasta ar putea profita adversarii comunității europene.

3. Premierul Ion Chicu a declarat, că ''prietenul la nevoie se cunoaste'', iar spațiul comunitar a sprijinit întotdeauna Republica Moldova, în momente de grea cumpănă. Cu toate acestea, elita conducătoare moldovenească a dat dovadă în mod constant de lipsă de sinceritate și a încercat, de fiecare data, să profite de generozitatea europenilor.

4. Comunitatea euro-atlantică a fost întotdeauna solidară cu Republica Moldova, de aceea Chișinăul nu poate trișa la nesfârșit. Conducătoriui moldoveni ar trebui să înțeleagă...insfarsit, cine ne este prieten... și cine e cu pumnalul în tureatcă.


Aristotel spunea:

''Prietenia inseamna un suflet in doua trupuri''

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.