Menu
Embed:

De Facto - 5 Mai 2020. RELAXARE PREMATURĂ

În această ediție:

Deși numărul îmbolnăvirilor de COVID-19 este încă îngrijorător, mai multe restricții impuse pentru oprirea răspândirii coronavirusului au fost deja ridicate. Astfel, moldovenii pot ieși la plimbare în parcuri și în alte locuri publice, cu respectarea distanței sociale, iar din data de 4 mai, covrigăriile și patiseriile și-au început activitatea, iar produsele pot fi vândute la pachet. Totodată, premierul Ion Chicu a declarat ieri că starea de urgență, care expiră în data de 15 mai, nu va fi prelungită. Șeful Guvernului recunoaște, însă, că nu este exclusă apariția unui al doilea val de infectări și ne îndeamnă să respectăm în continuare măsurile de protecție.

Dacă Guvernul de la Chișinău s-a limitat doar să îndemne cetățenii să fie responsabili, în România autoritățile au o altă abordare. Starea de urgență din această țară va fi ridicată în data de 14 mai, însă va fi instituită imediat stare de alertă, pentru o perioadă încă nedeterminată. În perioada stării de alertă va rămâne obligatorie purtarea măștilor de protecție în spații publice și în transportul în comun, iar adunările în grupuri mai mari de trei persoane vor fi, în continuare, interzise. Oamenii vor putea circula fără declarații pe propria răspundere, însă președintele român a recomandat evitarea ieșirilor din casă.

Câteva concluzii la acest subiect:

1. Relaxarea măsurilor de protecție înaintea încetării stării de urgență este cel puțin stranie. De remarcat că șeful Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, Nicolae Furtună, a declarat, zilele trecute, că restricțiile trebuie să fie ridicate după cel puțin 14 zile de la atingerea vârfului epidemiei. Tot el a spus că vârful epidemiei va fi atins abia la mijlocul lunii mai.

2. Din păcate, relaxarea măsurilor de protecție nu vine la pachet cu obligația de a purta măști în spațiul public, așa cum se va întâmpla, de exemplu, în România. Acest lucru ne alimentează impresia că Guvernul nu dorește să asigure populația cu măști gratuite, așa cum se întâmplă în mai multe state civilizate.

3. Zilele trecute, ministrul Afacerilor Interne, Pavel Voicu, a anunțat că este bolnav de COVID-19 și se tratează la domiciliu. Însă nici faptul că un membru al Guvernului este infectat nu a determinat autoritățile, dar și populația, să înteleagă un lucru simplu: Relaxarea nu înseamnă revenirea la viața de până la pandemie.

4. Relaxarea măsurilor de protecție ne poate costa scump. Moldovenii încă nu au învățat să coabiteze cu acest vurus, de aceea un al doilea val al pandemiei ar putea fi mai violent decât primul. În aceste condiții, miza pe responsabilitatea cetățenilor și pe un sistem medical în convalescență nu va fi suficientă. Va fi nevoie de acțiuni mai ferme și măsuri mai eficiente.

Abraham Lincoln spunea:

Nu poți scăpa de responsabilitatea zilei de mâine, evitând-o astăzi.

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.