Menu
Embed:

De Facto - 18 martie 2020. ALEGERI PE TIMP DE CORONAVIRUS

În această ediție:

Scrutinul parlamentar din circumscripția Hâncești a demonstrat ca noi putem organiza alegeri in cele mai vitrege conditii. Nu ne poate sta în cale nici cel mai strașnic virus. Așa dar, alegerile parlamentare din Hâncești au fost câștigate de medicul Stefan Gatcan, candidat al Partidului Socialiștilor. Pe locul doi s-a plasat Olesea Stamate, candidatul Partidului Acțiune și Solidaritate, iar pe locul 3 - Ion Mereuță, reprezentantul Partidului Democrat din Moldova. Comisia Electorală Centrală urmează să propună Curții Constituționale validarea mandatului de deputat.

Mai mulți lideri de opinie au solicitat Comisiei Electorale Centrale amânarea scrutinului din Hâncești, din cauza epidemiei de COVID-19. La rândul său, CEC a solicitat părerea Consiliului Suprem de Securitate, a Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică și a Comisiei Situații Excepționale a raionului Hâncești. Toate aceste instituții au decis, că alegerile trebuie să aibă loc, deoarece, până atunci, Parlamentul încă nu decretase stare de urgență.

Câteva concluzii la acest subiect:

1. Deși alegerile din Hâncești puteau fi amânate, acest lucru nu s-a facut, iar rezultatele sunt triste pentru partidele de dreapta. Candidatul PAS, Olesea Stamate a fost depășită de socialistul Ștefan Gațcan, iar marele favorit Grigore Cobzac, asa-zis independent, dar sprijinit deschis de Platforma DA a fost pen-ultimul la finiș. Unii analiști politici consideră, că dacă Grigore Cobzac și-ar fi retras candidatura, Olesea Stamate ar fi câștigat scurtinul.

2. PAS și PPDA au pierdut alegerile parlamentare, deoarece nu au fost capabili să identifice un singur candidat, care ar fi adunat toate voturile pro europenilor și ale unioniștilor. Și totul a pornit de la cei doi lideri - Maia Sandu și Andrei Năstase, care în loc să se unească, s-au antrenat în polemici sterile, acuzații reciproce și lecții de conduită politică.

3. Faptul ca Grigore Cobzac, candidat PPDA a acumulat mai puține voturi decât candidatul PAS ar trebui să mai tempereze din ambițiile prezidențiale ale lui Andrei Năstase. Iar până la toamnă s-ar putea să aibă și mai puțini simpatizanți, așa cum s-a întamplat la alegerile din circumscripția Hâncești.

4. Marea greșeală a opoziției parlamentare este că nu a cerut, la momentul oportun, amânarea alegerilor. Abia după ce au pierdut scrutinul, liderii PAS si-au recunoscut greșeala. Aprobând alegerile de la Hâncești, în condiții de risc maxim, aleșii poportui și-au arătat, de fapt, adevărata grijă față de popor.

Unii actori politici de la noi se comportă ca într-un vechi proverb italian:

" Dacă tot a luat foc casa, cel puțin să ne încălzim."

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.