Menu
Embed:

De Facto - 13 Noiembrie 2019

În această ediție: 

Parlamentul Republicii Moldova a fost în fierbere ieri, când Guvernul condus de Maia Sandu nu a rezistat moțiunii de cenzură, depusă de Partidul Socialistilor. Pentru demiterea Cabinetului de Miniștri au votat 63 de deputați din Partidul Socialiștilor și Partidul Democrat. Deputații partidului Șor s-au abținut de la vot.

Votul a fost precedat de dezbateri aprinse, dintre Maia Sandu și autorii moțiunii de cenzură. O picătură de culoare și umor în această dispută politică au strecurat exponenții opoziției parlamentare care au constatat, că mariajul dintre PSRM și blocul ACUM a fost o scurtă poveste de dragoste, care s-a încheiat cu un divorț răsunător.

Astăzi, spiiritele s-au mai liniștit. Președintele Igor Dodon a inițiat consultări cu fracțiunile parlamentare, în vederea formării unui nou Guvern. Deputații PSRM au anunțat inițial, că vor propune blocului ACUM formarea unei majorități parlamentare dupa care au spus, că sprijină inițiativa șefului statului, privind învestirea unui guvern minoritar.

 În același timp, exponenții Partidului Democrat au declarat că nu sunt pregatiti să facă parte dintr-o coaliție de guvernământ. Iar liderii PAS și PPDA - că nu vor accepta un alt candidat la funcția de premier, decât Maia Sandu. Câteva ore în urmă președintele Dodon a pus punct aceastei situații, propunandu-l în calitate de candidat pentru funcția de prim-ministru pe domnul Ion Chicu.

Câteva concluzii la acest subiect:

1. Proiectul de lege privind reformarea Procuraturii Generale, pentru care Maia Sandu și-a asumat răspunderea, a fost doar un pretext pentru a forța debarcarea Guvernului. Iar Maia Sandu a forțat vădit nota, deoarece era conștientă că Partidul Socialiștilor nu va accepta încălcarea repetată a acordului de cooperare cu blocul ACUM.

2. Putem presupune, că decizia celor din blocul ACUM de a forța căderea Guvernului Sandu și de a rupe coaliția cu PSRM a fost luată ca rezultat al înfrângerii usturătoare a lui Andrei Năstase la alegerile din Capitală. Liderii PAS și PPDA au considerat, că eșecului lui Năstase în alegeri, dar și criza de popularitate a blocului ACUM au la baza formarea și menținerea alianței cu Partidul Socialiștilor.

3. Liderii PAS și PPDA au dreptate: Alianța ne-firească cu PSRM, forțată din exterior, îi sugruma metodic. În perspectiva alegerilor prezidențiale din anul viitor, dar și a unor eventuale alegeri parlamentare anticipate situația devenea explozivă. Singura modalitate de a ieși onorabil din această situație complicată era desfacerea alianței ''Kozak''.

4. S-ar putea ca Maia Sandu și Andrei Nastase să recurgă din nou la vechea lor tactică - victimizarea. Numai că, atenție, ea nu a funcționat la scrutinul local din toamna anului curent. Șmecheriile liderilor blocului ''Acum'' au fost deconspirate iar alegătorii au ocolit această capcană.

Ronald Reagan spunea: "Trebuie să respingem ideea că de câte ori o lege este încălcată, societatea e vinovată mai mult decât făptașul."

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.