Menu

De Facto - 14 Ianuarie 2020

Embed:

În această ediție:

Zilele trecute Pavel Voicu, ministru al afacerilor interne, a organizat o conferință de presă, la care a anunțat personal despre situația criminogenă din țară. Astfel, conform afirmațiilor sale, în anul 2019 numărul infracțiunilor a scăzut față de anul 2018.

Și a operat cu următoarele cifre: în 2019, au fost săvârșite aproape 30 de mii de ilegalități, cu peste 200 mai puțin decât în anul 2018. Sugestiv este faptul, că briefingul ministrului de Interne a a avut loc dupa crima odioasă din satul Costești, raionul Ialoveni, unde un tânăr de 21 de ani a fost bătut crunt de câțiva indivizi și a murit la spital.

Îngroziți de cele întâmplate, mai mulți locuitori ai satului au protestat în fața Inspectoratului de Poliție Ialoveni. Rudele baiatului decedat afirmă,că poliția a încercat să mușamalizeze acest caz.

La câteva zie după conferința de presa a ministrului Voicu și satul Mălăiești, raionul Criuleni, a fost zguduit de un incident barbar. Trei oameni au ajuns la spital, după ce au fost împușcați de amicul lor de pahar. Unul dintre ei a fost luat ostatic, iar pentru reținerea pistolarului a fost nevoie de intervenția a 20 de polițiști.

Câteva concluzii la acest subiect:

1. Pe data de 12 ianuarie, un individ din satul Căpriana și-a ucis fratele, iar la Ialoveni un bărbat a fost găsit înecat. În aceeași perioadă, alte 3 persoane, din raioanele Râșcani, Telenești și Ungheni au murit în urma unor accidente rutiere grave. Și acest bilanț trist ar trebui să tempereze optimismul ne-justificat al ministrului de Interne.

2. Pavel Voicu calcă pe aceeași greblă ca și Andrei Năstase, care pe fundalul crimei de la Botanica, anunța triumfător despre îmbunătățirea stării criminogene din țară. Andrei Năstase poate fi înțeles, pentru ca este un diletant în domeniu, în schimb declarațiile populiste ale ministrului Voicu sunt greu de explicat.

3. Până în acest moment Pavel Voicu nu a propus un program complex de eradicare a criminalității în Republica Moldova și de reformare a structurilor de forță. Ca și Andrei Năstase s-a limitat la o abordare superficială a situației din cadrul MAI.

4. O condiție obligatorie pentru modernizarea Republicii Moldova este reformarea sistemului polițienesc. Structurile de forță trebuie să asigure suprematia Legii și fortificarea statului de drept. Ministerul de interne trebuie sa fie plasat în afara politicului și a personajelor politice. Deocamdată însă, batem pasul pe loc.

Un vechi proverb indian spune așa: ''Florii i se cere parfum, iar omului - modestie''.

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.