Menu
Embed:

Luni a intrat în vigoare o nouă înțelegere dintre autoritățile de la Kiev și separatiștii din Dombas, care a fost încălcată de insurgenți

Acordul de încetare completă și atotcuprinzătoare a focului în estul Ucrainei a intrat luni în vigoare. Acesta a fost însă încălcat de separatiștii proruși la nici o oră de la miezul nopții. Informația a fost confirmată de comandantul Operațiunii Forțelor Unite, Vladimir Kravcenko. Pierderi umane sau materiale nu s-au înregistrat.

Potrivit responsabilului de misiunea militară a Kievului în Donbas, în jurul orei 9 dimineața, separatiștii au tras trei focuri de armă. Deși autoritățile ucrainene au transmis că vor riposta, de această dată nu au făcut-o. Noul acord a fost discutat ieri, de președinții Vladimir Putin și Vladimir Zelenski, în timpul unei convorbiri telefonice, prima din ultimele cinci luni. Conform documentului, de astăzi, în Donbass este interzisă utilizarea oricărui tip de aeronavă și a puștilor cu lunetă. Există interdicție și pentru plasarea armamentului greu în apropierea școlilor, grădinițelor, spitalelor și altor locuri publice. În cazul în care vor fi încălcate prevederile acordului, va fi sesizat coordonatorul Grupului de contact trilateral,  reprezentantul special al OSCE în Ucraina, Heidi Grau. Reprezentanții grupului de contact trilateral, din care face parte Rusia, Ucraina și OSCE au ajuns la un acord de încetare completă și atotcuprinzătoare a focului în estul Ucrainei în data de 22 iulie. Se întâmplă după mai bine de șase ani de lupte între separatiștii pro-ruși și armata ucraineană.  Instaurarea păcii în Donbass a fost discutată și la summitul de la Paris în formatul Normandia, la care au participat liderii Ucrainei, Rusiei, Franței și Germaniei, în decembrie 2019.  Potrivit Națiunilor Unite, aproximativ 13 mii de persoane au murit în urma conflictului din Donbass.

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.