Menu
Embed:

De Facto - 15 Noiembrie 2019

În această ediție:

Marți, în plenul Parlamentului, fostul prim-ministru al Republicii Moldova, Maia Sandu, a făcut o declarație scandaloasă, care a rămas necomentată de experți.

În timpul dezbaterii moțiunii de cenzură împotriva Guvernului Sandu, lidera PAS a spus, că membrii fostului executiv ar fi fost filati la comanda socialistilor.

A urmat o replică tăioasă a președintelui Igor Dodon.

Șeful statului a declarat, a doua zi, că Maia Sandu se crede prea importantă si că Partidul Socialiștilor nu are capacitatea de a-i fila pe membrii Guvernului și nu are interesul să facă acest lucru.

Câteva concluzii la acest subiect:

1. Declarația Maiei Sandu este stranie, în condițiile în care liderii PAS și PPDA se lăudau, că alaturi de PSRM, au adus libertatea în Republica Moldova. După 5 luni de guvernare, aflăm cu surprindere, că membrii fostului Guvern ar fi fost filați de serviciile secrete, iar libertatea adusă de ''Alianta Kozak'' a fost doar o iluzie.

2. Declarația Maiei Sandu este si mai surprinzătoare dacă ne amintim, că exponenții blocului ACUM au deținut funcția de ministru al Afacerilor Interne. Fostul ministru - Andrei Năstase - a avut la îndemână suficiente pârghii pentru a contracara urmărirea membrilor Guvernului. De asemenea, un exponent al blocului ACUM este președintele Comisiei Parlamentare pentru securitate, sub controlul căreia se află Serviciul de Informații și Securitate.

3. Replica președintelui Dodon este de o gravitate maximă. El declară deschis că, momentan, nu are nici un interes să fileze membrii Guvernului, deși sugerează că are această posibilitate. De aici concluzia. Daca ar dori Președintele Igor Dodon ar putea dispune oricând filarea ilegală a adversarilor săi politici, lucru care ar afecta serios imaginea Republicii Moldova pe arena internațională.

4. Atât declarația Maiei Sandu, cât și replica lui Igor Dodon induc o stare de panică și incertitudine în societatea moldovenească. Prin cele exprimate public atât fostul premier, cât și președintele țării au creat impresia, că Republica Moldova derapează către un model autoritar de guvernare.

Albert Camus spunea: "Nimic nu este mai detestabil decât respectul bazat pe teamă."

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.