Menu
Embed:

De Facto - 3 Decembrie 2019

În această ediție:

Ministrul Apărării, Victor Gaiciuc, s-a trezit zilele trecute în epicentrul unui scandal de proporții. Deputații blocului ACUM au depus o moțiune simplă pe numele său, pentu că acum 3 ani, în cadrul unui discurs public, ar fi elogiat mercenarii pro-ruși din Donbas.

Potrivit regulamentului Parlamentului, ziua în care moțiunea poate fi examinată în Plen este stabilită de Biroul Permanent în cel mult 14 zile de la depunere.

În replică, Victor Gaiciuc a scris, într-o postare pe ''Facebook'', că autorii moțiunii au încercat să manipuleze opinia publică, publicând doar un pasaj din discursul sau. Ministrul a declarat, că nu a dat calificative și că respectă integritatea teritorială a Ucrainei.

În apărarea lui Victor Gaiciuc au sărit socialiști care au declarat, că blocul ACUM încearcă să speculeze niște probleme inexistente. La rândul lor, democrații spun, că nu au decis înca dacă vor susține sau nu moțiunea depusă de PAS și PPDA.

Câteva concluzii la acest subiect:

1. Victor Gaiciuc a făcut această declarație scandaloasă acum 3 ani. Cu toate acestea, deputații PAS și PPDA n-au observat această declarație cât s-au aflat în coaliție cu Partidul Socialiștilor. Și au tăcut ca să nu-l supere pe Igor Dodon ''liderul de-facto'' al PSRM.

2. După căderea alianței PSRM - ACUM, deputații PAS și PPDA au descoperit brusc că Victor Gaiciuc, confident al președintelui Dodon, atentează la integritatea teritorială a Ucrainei, stat de care depinde securitatea națională a Republicii Moldova. Revelația post-factum a fruntașilor PAS - PPDA arată că ei ne tratează doar ca pe o masă de alegatori fără discernământ ușor de manipulat.

3. Deși demersul fruntașilor PAS - PPDA este unul populist, declarația lui Victor Gaiciuc trebuie tratată cu maximă seriozitate. Pentru că fostul consilier Gaiciuc a expus, de fapt, punctul de vedere al președintelui Dodon, față de războiul hibrid, declanșat de Rusia în Estul Ucrainei.

4. Șefului statului, Igor Dodon, s-a remarcat deja în repetate randuri prin alte afirmații scandaloase, care pot arunca în aer relațiile Republicii Moldova cu Ucraina. De exemplu, președintele Dodon a declarat că peninsula Crimeea aparține de drept Federației Ruse, alertând clasa politică din Ucraina și punând pe jar opinia publică pro-europeană de la Chișinău. Am putea trata cu lejeritate declarațiile lui Igor Dodon, dacă acestea ar fi opinia sa proprie. Dar știm cu toții că realitatea este alta. Una îngrijorătoare.

Eminescu spunea: "Răul esențial care amenință vitalitatea poporului nostru este demagogia."

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.