Menu
Embed:

De Facto - 5 Decembrie 2019

În această ediție:

Primul ministru Ion Chicu a declarat ieri, la ședința Guvernului, că 1.525 de angajați din 64 de instituții nu și-au primit salariile pentru luna octombrie. El a făcut trimitere directă la moștenirea lăsată de fostul Guvern, iar Sergiu Pușcuța, ministru al finanțelor a promis, că până vineri adică până mâine restanțele vor fi achitate.

Nu este pentru prima dată când premierul Chicu acuză fostul Executiv, pentru restanțe la plata salariilor. A făcut-o și la sfârșitul lunii noiembrie.

Declarațiile premierului Ion Chicu au fost taxate momentan de Maia Sandu. Într-o postare pe ''Facebook'', Sandu declara, că în buget exista suficienți bani pentru a plăti salariile angajaților din sfera bugetară.

Mai mult decât atât, dânsa afirma că la timpul ei a identificat și alți bani pentru plata salariilor.

Câteva concluzii la acest subiect:

1. Ion Chicu dă vina pe guvernul condus de Maia Sandu pentru restanțele salariale de la sfârșitul anului curent. Dacă vă amintiți la fel a procedat și Maia Sandu după ce a preluat funcția de prim ministru. Atunci toată vina i-a atribuit-o fostului ministru al Finanțelor, Ion Chicu. Altfel spus, a devenit o tradiție pur ''moldovenească'' ca cei care se perindă la Putere să arunce pisica în curtea altuia.

2. Din acest joc al declarațiilor au de suferit doar oamenii simpli. Cei care lucrează la stat, iar statul îi umileste în ultimul hal, fără salarii în prag de iarnă și în situația umilitoare de a împrumuta de la vecini sau prieteni pentru a supraviețui.

3. Situația în care s-a ajuns era previzibilă. Toata lumea știe, că haosul din sistemul politic afectează grav economia națională. Că vor scădea investițiile în infrastructură și că sistemul economic va deveni neputincios în fața fluctuațiilor externe.

4. Situația va rămâne neschimbată atât timp, cât factorii de decizie vor căuta doar împrumuturi externe pentru a putea plăti salariile și pensiile. Dar am putea să ne descurcam cu mult mai bine valorificand resursele interne de care dispunem si cheltuind ''cu cap''' fiecare leu.

Paulo Coelho spunea: "Oamenii nefolositori își ascund incompetența în spatele autorității."

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.