Menu
Embed:

De Facto - 10 Decembrie 2019

În această ediție:

Casa-muzeu „Nicolae Sulac” din comuna Sadîc, raionul Cantemir a ajuns într-o stare deplorabilă. Colegii noștri din cadrul proiectului ''Respect Moldova'' au realizat un reportaj de la fața locului, care arată starea ''de facto'' a casei marelui interpret.

Cu toate că până acum Fundația de Binefacere „Nicolae Sulac” a investiț aproximativ 2 milioane de lei, suma nu a fost de ajuns. Banii s-au terminat, așa încât acum nu sunt finanțe nici măcar pentru lucrări curente, de suprafață.

Nu au dat roade nici negocierile cu administrația locală, raională sau centrală. Noul primar al comunei Sadîc spune, că ar vrea să salveze muzeul, dar nu are bani nici pentru întreținere.

Iar fără implicarea urgentă și directă a Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, situația va deveni și mai grea.

Câteva concluzii la acest subiect:

1. Nicolae Sulac a fost o figură emblematică pentru cultura noastră. Renovarea și întreținerea casei-muzeu Nicolae Sulac este o obligație morală nu numai a autoritatilor locale sau a unui grup de admiratori ai maestrului. Trezește multe semne de întrebare atitudinea autorităților centrale, implicarea cărora a fost aproape invizibilă.

2. Din lipsă de bani, și nu numai. Ministerul Educației și Culturii nu contribuie cu nimic la întreținerea muzeului, dedicat maestrului Nicolae Sulac. Este adevărat, resursele bugetare ale țării sunt mici, dar există și alte posibilități. Nu cred, că Guvernul României ar fi rămas indiferent în această situație, după ce a investitit milioane de euro în importante monumente culturale din Republica Moldova, lucru pentru care îi suntem profund recunoscători.

3. Dacă ne referim în general la atitudinea autorităților față de tezaurul cultural al țării, atunci constatăm că ea este, delicat vorbind, neglijentă. Guvernul cheltuiește sume enorme pentru festivaluri de 2 bani, dar uită de monumentele dedicate unor persoane reprezentative pentru cultura noastră.

4. Națiunile civilizate își respectă trecutul si personalitățile. Această atitudine este o parte importantă din fundamentul solid, pe care se clădește un stat puternic. Noi înca ne căutăm locul în marea familie europeana dar cu o asemenea atitudine față de trecut putem să nu-l găsim niciodata.

Eminescu spunea: "Fără iubirea trecutului, nu există iubire de țară."

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.