Menu
Embed:

De Facto - 11 Decembrie 2019

În această ediție:

Perspectiva aprovizionării țării cu gaze naturale și declarațiile apocaliptice ale unor politicieni induc o stare de incertitudine în societate. Fostul premier, de exemplu, a postat un mesaj tăios pe Facebook, în care acuză Executivul că ne-ar putea lăsa fără căldură și energie electrică pe timp de iarnă. Maia Sandu afirma, că pe timpul Guvernarii sale ar fi discutat cu operatorii de gaze din România, Ucraina și Bulgaria, discuții care urmau să fie finalizate în ziua votării moțiunii de cenzură.

În replică, actualul premier îi reprosează fostului premier, că încearcă să convingă partenerii externi să sisteze sprijinul pentru Republica Moldova. La rândul său, Ministerul Economiei și Infrastructurii declara, că pe data de 13 decembrie Moldova va semna un memorandum cu Ucraina, privind cooperarea în domeniul securității furnizării gazelor naturale.

Între timp, evenimentele de la Paris au liniștit în mare parte Europa. Dupa discuțiile din capitala Franței dintre Presedinții Putin și Zelenschi, la orizont apare perspectiva semnatarii unui acord dintre Moscova și Kiev privind tranzitul pe teritoriul Ucrainei și asigurarea cu gaz rusesc a țărilor din Europa. 

Președintele Vladimir Zelenski a declarat, că Ucraina este dispusă să primească gaze în contul celor 3 miliarde de dolari, pe care Gaz-promul le datorează companiei ucraineană Naftogaz pentru tranziutul gazelor rusești pe teritoriul acestei tări. În aceste condiții, autoritățile de la Chișinău se declară optimiste că începand cu 1 ianuarie 2020 vom continua să primim gaze rusești, prin Ucraina.

Câteva concluzii la acest subiect:

1. Conflictul dintre Moscova și Kiev pune în pericol aprovizionarea cu gaz rusesc a țărilor din Europa, prin intermediul conductelor din Ucraina. Republica Moldova este afectată din plin de războiul ruso-ucrainean, deoarece nu și-a securizat din timp sistemul energetic, reducând astfel dependența de Gazprom.

2. În schimb, de situația creată profită din plin politicienii de la Chișinău. Prioritatea Nr. 1 a unora dintre ei este pregătirea pentru viitoarea campanie electorală și acumularea capitalului politic. Așa se face că abia acum aflăm, că Maia Sandu a purtat discuții cu operatorii de gaze din Romania, Ucraina și Bulgaria. Dar de ce aceste discuții au fost ținute în secret până la debarcarea sa de la Guvernare.

3. Exagerată este și reacția publică a premierului Ion Chicu la declarațiile Maiei Sandu. Fostul prim-ministru este liderul unui partid politic, și posibil candidat la funcția de președinte al țării. Așa încât toate ieșirile sale publice derivă din acest obiectiv. La rândul său, Ion Chicu este șeful Guvernului, și responsabil pentru identificarea unor soluții concrete și de lungă durată, privind asigurarea țării cu gaze naturale. Iar polemicile cu actorii politici nu intră în obligațiile Executivului.

4. În condițiile în care sistemul energetic este vulnerabil, în pericol poate fi pusă suveranitatea Republicii Moldova. Atât timp cât cumpărăm gaz natural sau curent electric dintr-o enclavă controlată de Moscova nu ne putem considera cu adevărat independenți.

Voltaire spunea: ''Rareori reușim după un plan care nu este al nostru''.

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.