Menu
Embed:

De Facto - 12 Decembrie 2019

În această ediție:

Traficul interurban din întreaga țară a fost paralizat ieri, din cauza grevei transportatorilor. 70 la sută dintre șoferii de microbuze și autobuze nu au ieșit pe linie, în semn de protest față de prețul biletelor de călătorie, pe care le consideră prea mici.

Aici trebuie să menționăm, că majorarea tarifelor este prevăzută într-un memorandum elaborat în urma mai multor discuții dintre agenții economici și reprezentanții Ministerului Economiei și Infrastructurii. Administratorii rutelor spun, că dacă acest document nu va fi semnat, atunci ei vor cere un tarif și mai mare - de 92 de bani pentru un kilometru.

Ieri în fața clădirii Guvernului au fost parcate peste 350 de microbuze, așa încât circulația rutieră pe tronsonul dintre străzile Bănulescu - Bodoni și Pușkin a fost suspendată, iar în centrul Capitalei s-au creat ambuteiaje.

Ministerul Economiei și Infrastructurii a invitat transportatorii la discuții și a anunțat, că va crea un grup de inițiativă pentru a identifica soluții.

Câteva concluzii la acest subiect:

1. Executivul condus de Ion Chicu este pus în situația delicată de a scoate din foc castanele aruncate de fostele guvernări. Criza din transporturi este una sistemică și nici un Guvern nu a propus o soluție viabilă pentru reformarea acestui sistem învechit.

2. În schimb, unii politicieni, cu ambiții exagerate toarnă gaz pe foc, exploatând în scopuri electorale, criza din transporturi. În loc de proiecte concrete pentru reformarea sistemului, aceștia tulbură apele, profitând din plin de nemulțumirea șoferilor sau a proprietarilor mijloacelor de transport.

3. În lipsa unor soluții pentru această situație, tema haosului din transporturi, va deveni un subiect generos în alegerile prezidențiale. Unii fruntași ai opoziției parlamentare - candidați pentru fotoliul de președinte - o vor unge pe pâine în viitoarea campanie electorala.

4. Una peste alta, problema trebuie rezolvată. Înca 2-3 proteste de acest fel și țara poate fi paralizată. Iar soluția este doar una. Guvernul acceptă majorarea graduală a tarifelor, iar transportatorii - ridică starea tehnică a microbuzelor și serviciilor de transport la nivelul prețului solicitat.

Paulo Coelho spunea: "Oamenii de folos fac lucruri folositoare, și nu le pasă dacă sunt tratați drept ne-folositori."

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.