Menu
Embed:

De Facto - 26 martie 2020. PARTIDELE AR PUTEA RENUNȚA LA SUBVENȚII

În această ediție:

Partidele politice din Moldova au șansa să demonstreze că pot face lucruri bune pentru cetățeni. Acestea ar putea renunța la subvențiile bugetare care le revin pentru combaterea răspândirii epidemiei de COVID-19. Amintim că pentru 2020, suma prevăzută în bugetul de stat pentru formațiunile politice este de peste 38 de milioane de lei.  Partidul Socialiștilor a solicitat Comisiei pentru Situații Excepționale să găsească o soluție legală pentru ca aceste fonduri să poată fi donate.

Legea privind partidele politice prevede o listă largă a destinațiilor pentru care pot fi folosite alocațiile formațiunilor politice oferite din la bugetul de stat. Donarea acestor sume nu este, însă, prevăzută în lege. Cu o propunere similară, de renunțare la subvențiile bugetare a venit și grupul parlamentar „PRO MOLDOVA". La rândul lor, exponenții Platformei DA spun că sunt dependenți de banii oferiți de stat și că nu au alte surse de finanțare.

Câteva concluzii la acest subiect:

1. Legea privind partidele politice nu prevede posibilitatea donării subvențiilor bugetare. Din acest motiv, Partidul Socialiștilor trebuia să propună modificarea normei legale în vigoare, înainte de a anunța public această inițiativă. În acest caz, opinia publică nu ar fi pus la îndoială bunele intenții ale formațiunii condusă din umbra de Igor Dodon.

2. Partidul Socialiștilor a propus, totuși, donarea subvențiilor de stat, chiar dacă acest lucru este ilegal. În acest fel, socialiștii au alimentat suspiciunea că ar dori să profite de criza provocată de DOVID-19, pentru a acumula dividende politice înaintea alegerilor prezidențiale din acest an.

3. Partidele politice au dreptul să renunțe la subvențiile oferite de stat, în perioada crizei. Și chiar ar trebui să o facă, deoarece resursele financiare ale acestora nu se limitează la banii oferiți de stat. Ne referim, bineînțeles, la formațiunile care au membri activi, nu doar pe hârtie. Și activiști care cotizează sau care fac donații pentru partidele lor de suflet.

4. Ne așteaptă vremuri grele. Economia țării va fi afectată de epidemia de coronavirus, de aceea autoritățile trebuie să cheltuiască cu cap banii publici. Să-i folosească pentru a ajuta populația, care va avea de suferit în urma crizei, nu să-i arunce în vânt. Într-o economie afectată de pandemie orice leu va conta.

Poetul român Gavriil Stiharul spunea:

"Bunul-simț nu face bani, dar face toți banii."

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.