Menu

De Facto - 21 Ianuarie 2020

Embed:

În această ediție:

An nou - prețuri noi, dar nu mai mici. În noaptea de 16 spre 17 ianuarie, mai multe rețele de benzinării au scumpit cu mult prețul produselor petroliere.

Astfel, un litru de benzină A 95 costă acum 19 lei și 20 de bani, cu 55 de bani mai mult, iar motorina s-a scumpit cu 65 de bani și se vinde cu 17 lei și 5 bani.

Acest ''cadou la început de an'' a fost precedat de alta surpriză neplacută - scumpirea transportului interurban, aprobată de Ministerul Economiei. Experții în domeniu consideră, că autoritățile nu doresc să intervină pentru ieftinirea produselor petroliere, iar această atitudine va provoca un nou val de scumpiri.

Deși scumpirea produselor petroliere afectează direct populația, șeful Guvernului nu vede o problemă în asta. Ion Chicu spune, că Executivul a anticipat trendul negativ de pe piața produselor petroliere, iar scumpirea bruscă a carburanților este firească. Adica cum spun molovenii '' totul îi normal''.

Câteva concluzii la acest subiect:

1. Guvernul Chicu poate, dar nu vrea să intervină în procesul de reglementare a prețurilor la carburanți. De ce? Deoarece majorarea cu 10 la sută a cotei de acciz pentru produsele petroliere a fost prevăzută în politica bugetar-fiscală pentru anul 2020. Altfel spus, scumpirea carburanților este o sursă strategică de venituri pentru actualul Cabinet de Miniștri.

2. În condițiile în care finanțarea externă a Republicii Moldova este suspendată, Guvernul Chicu se poate baza doar pe resursele financiare interne. Și a găsit această unică soluție - creșterea cotei accizelor și prin urmare majorarea prețurilor. Soluția este proastă, dar explicabilă.

3. Pentru a ameliora situația Guvernul Chicu trebuie facă doar câteva lucruri:
1. să distrugă schemele de contrabandă de la vama,
2. să sporească eficiența sistemului fiscal și să administreze inteligent resursele de care dispune.
3. să nu bage Guvernul în proiecte populiste, promovate de președintele Dodon, care afectează direct economia națională.

4. Guvernul Chicu nu poate gestiona eficient situația creată pe piața carburanților, chiar dacă anul curent este unul electoral. De aici și concluzia mai multor analiști politici. Situația în economie scapă de sub controlul președintelui Dodon și a Cabinetului de Miniștri. Altfel spus, Republica Moldova a ajuns în pragul unei crize de sistem, care poate avea consecințe grave.

Albert Einstein spunea: "Incompetența reprezintă criza reală."

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.