Menu

De Facto - 30 Ianuarie 2020

Embed:

În această ediție:

Fostul procuror al municipiului Chișinău, Ion Diacov, a lansat, zilele trecute, o serie de acuzații grave la adresa Ministerului de Interne și a conducerii țării.

În cadrul unei emisiuni televizate, Diacov a declarat că autoritățile ar ascunde cifra reală a crimelor produse în Moldova, iar numărul infracținilor ar fi de două ori mai mare decât cel anunțat oficial. Fostul procuror s-a referit, între altele, la oameni dispăruți, căutați cu disperare doar de rude, nu și de angajații structurilor de forță.

Consilierul ministrului de Interne, Alina Zbancă, a declarat că instituția nu ascunde infracțiunile, iar toate cazurile sunt înregistrate și anunțate. Șefa serviciului de presă a Președinției, Carmena Lupei, nu a răspuns la telefon pentru a comenta acuzațiile, la fel ca Și purtătoarea de cuvânt a premierului Chicu.

În același timp, chemat în Parlament pentru explicații, ministrul de Interne Pavel Voicu a declarat că unul dintre motivele care au dus la agravarea situației criminogene este concedierea nejustificată a mai multor specialiȘti din sistemul polițienesc, iar vinovat de acest lucru s-ar face predecesorul său, Andrei Năstase.

Câteva concluzii la acest subiect:

1. Acuzațiile grave, aduse conducătorilor structurilor de forță pot fi contestate de autorități, însă statisticile sumbre nu pot fi neglijate. Potrivit Inspectoratului General al Poliției, anul trecut în Republica Moldova au fost comise aproape 160 de omoruri, iar 155 dintre acestea au fost săvârșite cu deosebită cruzime. Multe crime grave au rămas neelucidate până astăzi.

2. Și acuzațiile la adresa fostului ministru Andrei Năstase privind epurările de cadre pe criterii politice sunt justificate. În context: instanța de judecată a decis, zilele trecute, că fostul șef al Inspectoratului General al Poliției Alexandru Pînzari a fost demis ilegal din funcție, de Guvernul condus de Maia Sandu.

3. Cu toate acestea, actualul șef de la Interne, Pavel Voicu, nu ar trebui să spargă toate oalele în capul lui Andrei Năstase, deoarece a avut suficient timp la dispoziție ca să repare erorile comise de predecesorul său. Iar agravarea situației criminogene se datorează nu doar incompetenței liderului PPDA, ci și indolenței unor angajați ai structurilor de forță, problemă eternă pe care nici actuala conducere a Ministerului de Interne nu este în stare să o soluționeze.

4. Situația criminogenă se agravează și din cauza relațiilor strânse și productive ale unor oameni ai legii cu elemente criminale. “Vârcolacii” din structurile de forță provin din eșaloanele de vârf ale organelor de anchetă, din structurile operative ale IGP, dar și din Procuratură. Conducerea Ministerului de Interne cunoaște această stare de fapt, dar preferă să tacă. De ce? Este un subiect care merită discutat într-o altă emisiune.

 

Fostul vicepreședinte american Joe Biden spunea:

"Corupția este un cancer, care roade încrederea cetățenilor în democrație."

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.